SEE FOR ME – osedvanligt ologisk thriller med osympatisk hjältinna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Randall Okita
Skådespelare: Skyler Davenport, Natalie Brown, Matthew Gouvela, Laura Vandervoort, Keaton Kaplan
Land: Kanada
År: 2021
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: 92 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Avdelningen för thrillers om blinda kvinnor i fara. Det finns ju numera en hel hög sådana – som Nattens ögon från 1967 med Audrey Hepburn, och Blind terror från 1971 med Mia Farrow, för att bara nämna två. Den kanadensiska See for Me, i regi av Randall Okita, utmärker sig genom att Skyler Davenport, som innehar huvudrollen, är blind på riktigt.

Davenport spelar den unga Sophie, som var utförsåkningsstjärna innan hon blev blind. Hon bor hemma hos sin mor, och jobbar ibland med att vara kattvakt hemma hos folk (morsan verkar dock misstänka att Sophie är prostituerad).

Blind och utelåst vintertid

Sophie tar en taxi och åker ut till ett stort lyxhus som ligger i en skog. Det är kallt och snöigt. Där ska hon alltså passa en katt medan ägarinnan är bortrest. Det dröjer inte länge innan Sophie lyckas låsa sig ute. Blind och utelåst vintertid. För att få hjälp laddar hon ser den nya appen See for Me, där assistenter hjälper synskadade med hjälp av mobilkameran. Sophie får tag på Kelly (Jessica Parker Kennedy), en ung tjej som visar sig vara krigsveteran.

Leker katt och råtta

Kelly lyckas hjälpa Sophie, men under natten uppstår ett betydligt värre problem: tre män tar sig in i huset. De är där för att länsa ett kassaskåp, som de genast börjar borra upp. Sophie hör detta, och ringer först polisen, men hon klantar sig, och kontaktar därför Kelly igen. Kelly får vara Sophies ögon, när Sophie leker katt och råtta med skurkarna.

Detaljer sänker filmen

See for Me har ett bra filmfoto; det är en tekniskt sett kompetent gjord film. Skådespelarna är väl också okej – den ende jag kände till av dem, är Kim Coates, som dyker upp mot slutet. Handlingen är inte unik, men den skulle kunnat funka om det inte vore för ett antal detaljer. Vilka verkligen sänker den här filmen.

För det första är Sophie en jävligt osympatisk hjältinna. Blind och osympatisk, en udda kombination i den här typen av film. Filmen inleds med att hon bråkar med sin oroliga mor. Snart får vi veta att Sophie tar de här kattpassarjobben för att stjäla saker hemma hos de som anlitar henne. Att hon varit utförsåkare har ingenting med handlingen att göra. Visst, hon vill kunna köpa en ny, dyr skidutrustning och träna för Paralympics, men detta tillför inte så mycket. Vid ett tillfälle försöker Sophie samarbeta med skurkarna för att få en del av miljonerna de ska stjäla – och det är ju ett väldigt konstigt beteende.

Går omkring i huset med larmet på

Vidare är filmen osedvanligt ologisk. När Sophie anländer till lyxhuset visar ägarinnan hur larmet funkar, och så snart Sophie är ensam, aktiverar hon larmet. Vad är det för larm? Sophie kan alltså gå omkring i huset med larmet på? När hon lyckas låsa sig ute och med Kellys hjälp tar sig in igen, utlöser Sophie larmet, och måste stänga av det. Det funkar kanske bara om man kommer utifrån.

Bättre skjuta ihjäl inbrottstjuvarna

Konstigheterna fortsätter. En polis anländer till huset för att kolla om där finns några skurkar. Tänder polisen i taket? Nä, inte fan gör hon det! Hon går runt i den beckmörka villan och lyser med sin stavlampa. Sophie kommer över en pistol och Kelly hjälper henne att sikta och förklarar hur hon ska skjuta ihjäl inbrottstjuvarna. Detta tycker både Kelly och Sophie är ett bättre alternativ än att gömma sig och vänta på polisen. Snubben som borrar i kassaskåpet hör inte att det avlossas ett flertal pistolskott i huset.

Katten glöms bort omedelbart. Var håller den hus? Är filmen spännande? Nej, inte precis – främst beroende på att Sophie är så osympatisk. Det är svårt att bry sig.

Blind ”skitdålig” på att spela blind

Jag noterar att en del som recenserat See for Me på IMDb inte fattat att Skyler Davenport faktiskt är blind, de skriver att det syns att hon som spelar huvudrollen inte är blind på riktigt, hon är ju skitdålig på att spela blind!

print

Våra samarbetspartners