EMILY GUNNIS : HEMLIGHETEN PÅ SEAVIEW COTTAGE – byter ständigt perspektiv och genre och för tankarna till Hitchcocks Rebecca

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Lost Child
Förlag: Printz
Översättning: Maria Store
Genre: Skönlitteratur, Deckare, Skräck, Thriller
Antal sidor. 488
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-02-24

Det var en mörk och stormig natt … Året är 1960 och en fasansfull storm drar in från havet, mot Seaview Cottage. Namnet må låta idylliskt, men trettonåriga Rebecca lever i ständig skräck för sin våldsamme och temperamentsfulle far. I skydd av mörkret och stormen kommer en besökare och knackar på.

När Rebeccas föräldrar hittas döda är besökaren sedan länge försvunnen. Rebecca kallas in till förhör och blir misstänkt. Vad vet Rebecca? Varför berättar hon inte allt? Såg hon besökaren, var det någon hon känner, vem är det hon skyddar? Kommissarien som har hand om fallet blir allt mer frustrerad.

Kommer att sväva i livsfara

År 2014 håller journalisten Iris på med ett reportage där alla spåren går till Seaview Cottage. Den föga idylliska plats där hennes mamma Rebecca växte upp … Iris gräver oförtrutet vidare och det förflutna flyter upp till ytan ännu en gång. Kanske är det bättre att låta det förflutna vara dött och begravet? Rebeccas familj kommer att sväva i livsfara, även 2014 …

Boken växlar mellan åren 1960 och 2014 och det är först på slutet som mysteriet Rebecca och vad som hände den där mörka och stormiga natten klaras upp.

Hemligheten på Seaview Cottage är bara den andra romanen från författaren Emily Gunnis … men det här är en författare med massor av rutin, och det märks. Gunnis har tidigare skrivit succéromanen Flickan i brevet och mängder av TV-manus … och hennes mamma är den världsberömda bästsäljaren Penny Vincenzi.

Från thriller och skräck till deckare och…

Som i de mest fängslande TV-serier så byter Gunnis ofta perspektiv och kameravinkel och även genre – från thriller och skräck till deckare, sedan till melodrama, och tillbaka igen till thriller och gotisk skräck … Fruar som spärras in för att de är “vansinniga” – hör inte detta till viktorianska skräckklassiker och Jane Eyre och Sherlock Holmes äventyr? Nej, absolut inte, sådant pågick även på 1900-talet (rika män kan köpa vad de vill – temat går igen) och Gunnis har undersökt verkliga fall för att få inspiration till boken.

Vad kvinnor uppoffrar för sina barn

De parallella handlingarna, de historiska hoppen, det förlorade barnet, den ödesmättade tonen, vad som är kärnan i hemligheten … allt detta får tankarna att gå till en Kate Morton roman, liksom det genomgående temat vad mammor uppoffrar för sina barn (både adoptivbarn och biologiska barn) och ett slags ödesmättad arvssynd som går igen. Eller är temat vad kvinnor uppoffrar på grund av sina män? Perspektivet växlar.

Namnet Rebecca och mörka och stormiga nätter får så klart tankarna även att gå till Daphne du Mauriers roman Rebecca (mästerligt filmad av Alfred Hitchcock) – där två olika kvinnor uppoffrar en hel del, på grund av samme man. Dock – Seaview Cottage saknar en mystisk hushållerska!

print

Våra samarbetspartners