LIZZIE PAGE : I KRIGETS SKUGGA – spännande roman om krigsinsatser på hemmaplan och annan bortglömd historieskrivning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: When I Was Yours
Förlag: Printz
Översättare: Helen Ljungmark
Genre: Skönlitteratur/Historia
Antal sidor: 363
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-11

Lizzie Page … ett fantastiskt historiskt författarskap kommer nu för första gången ut på svenska!

Den komplexa och skickligt konstruerade romanen I krigets skugga omfattar två världskrig, två stora kärlekshistorier, massor av mod och kämpaglöd, ett nationellt trauma – och konstens läkande kraft.

Komplex syskonkärlek

Kärlekshistorien mellan de två systrarna Vivi och Olive är den bärande röda tråden under det första världskriget. Syskonkärlek är som alltid komplex – och det är lätt att fastna i sina roller. Storasyster Vivi är ansvarsfull och nöjd med att jobba i pappas affär (han säljer mattor) medans spralliga Olive är den energiska och äventyrslystna lillasystern.

”Britain wants you”

Olive har utbildat sig till konstnär och hänger med i trendiga bohemiska kretsar dit även Vivi får tillträde – hon träffar bland andra Ivor Novello, som även i verkligheten var en stor kompositör och regissör (han finns också med som en sjungande och spelande karaktär i Oscarsvinnaren Gosford Park).

Olive älskar affischerna som gör reklam för det stora kriget. Hon avundas hur bra konstnärerna är på att göra händer och uppfordrade pekfingrar som pekar mot betraktarna … Snart förändras budskapet från “Britain needs you!” till “Britain wants you!”. Och Olive vill bli behövd. Hon sväljer propagandan med hull och hår, medan hon beundrar affischerna.

Allt sätts på sin spets

Olive vill till fronten och se action och jobba som ambulansförare. Fast egentligen är hon mest av allt intresserad av att hitta nya objekt och miljöer att rita av. Vivi följer med så klart – för att beskydda sin älskade lillasyster. Så som hon gjort under hela sitt liv.

Det visar sig dock att det är Vivi som har fallenhet för arbetet vid fronten – det är Vivi som är duktig som ambulansförare, det är Vivi som passar in i gänget med de andra tjejerna … och Olive vill mest hålla sig för sig själv och rita och måla. När Vivi med fara för sitt eget liv räddar en pilot ur ett brinnande plan ställs allt på sin spets och relationen till Olive blir allt mer ansträngd …

Länk bakåt till viktig person

Under andra världskriget har Vivi och Olive inte längre någon kontakt. Vad hände? Det är ett mysterium som löses först mot slutet av romanen.

Det är en helt annan kärlekshistoria som står i fokus under andra världskriget, den mellan Vivi och den lilla evakuerade Londonflickan Pearl. Första mötet är kärlek vid första ögonkastet för dem båda. Vivi ser som en skugga av lilla Olive i den främmande evakuerade stadsflickan, rent utseendemässigt. Men snart är det Pearls egen personlighet som charmar och förbryllar … Och Pearl visar sig vara en länk bakåt till en mycket viktig person som Vivi träffade under första världskriget.

Bombningarna av London och evakueringen av massor av barn från huvudstaden är ett nationellt trauma som fortfarande inte har läkt. Liksom de ohyggliga bombningarna av Coventry – vad tyskarna gjorde var inget mindre än ett brott mot krigslagarna. Coventry ansågs som lantligt, och ett förmodat säkert område att evakuera folk till.

Sätter fokus på bortglömd historieskrivning

Lizzie Page har valt att låta andra världskrigets handlingar att utspela sig i den lilla staden Hinckley i Leicestershire, som förmodas vara säkert för Londonbarnen att skickas till (i alla fall tills Coventry bombas) och Lizzie Pages egen pappa blev evakuerad till Hinckley under kriget. Tre år är en lång tid att vara borta från sin familj. Och efter tre år (ja, även tidigare) vill Pearl ha Vivi som sin mamma.

Lizzie Page sätter fokus på många saker som gängse historieskrivning brukar glömma bort. Krigsinsatser på hemmaplan. Vad folk gjorde som inte var soldater? Hur många kvinnor som dagligen riskerade livet vid fronten? Som sjuksköterskor, bårbärare, ambulansförare … Vilket trauma det var att bevittna och genomleva de saker som Vivi och Olive utsätts för? Det Olive ser bara under ett dygn ger henne psykiska ärr för livet. Och så slutligen, konstens betydelse för krigsandan – och hur vi minns kriget.

Konst som vill ge rättvisa åt offren

Det börjar med första världskrigets propagandaaffischer och klämkäcka schlagerhits – allt för att locka unga män och kvinnor som Vivi och Olive till fronten, till kontinenten, till äventyret … och till en närapå säker död. Fysiskt eller mentalt.

Sedan fortsätter konsthistorien med den sortens konst som Olive ägnar sig åt, en sorts konst som dokumenterar både verkliga händelser och känslor, en konst som vill ge rättvisa till och upprättelse åt alla de civila offer som ett krig kräver.

Man drar en lättnadens suck när Olives målningar överlever Blitzen och till sist får ett säkert hem på Imperial War Museum …

Klämkäckt för att hålla humöret uppe

Det var förresten inte bara första världskrigets favorit Ivor Novello som skrev klämkäcka sånger för att få kämpaglöden att aldrig falna. Under andra världskriget blev Noël Coward en värdig efterträdare, med sånger skapade just för att hålla humöret uppe och London Pride är en klassiker som kom till just för att pigga upp Londonborna under Blitzen med hjälp av musikens makt.

Tro på att människor kan förändras

I krigets skugga är en mycket aktuell historisk skildring på så många sätt, ett spännande romanbygge som tar sin avstamp i verkligheten och som går vidare med både hopp och förundran och en tro på att människor kan förändras och lära och utvidga sina vyer, att saker kan utvecklas och ändras till det bättre – istället för att dela upp allt i svart och vitt.

Lizzie Page är en författare som så många gånger utforskat glömda händelser och glömda människoöden från första världskriget – och det är en stor glädje att hennes enastående författarskap nu introduceras för en svensk publik! Utmärkt översättning av Helen Ljungmark, som verkligen har öra för de fina nyanserna i historiska romaner.

För den som är intresserad av världskrigens konst … rekommenderas givetvis denna bok, men också dokumentären *Konst och krig med Eddie Redmayne (skådespelaren som är känd från Birdsong, The Theory of Everything och Fantastic Beasts) där Redmayne utnyttjar sitt konstkunnande och botaniserar bland tavlorna i Imperial War Museum. Där Olives tavlor till sist hamnade … Ett lyckligt slut för konsten — om än inte för de som avbildades i mardrömsscenerna.

*Konst och krig med Eddie Redmayne kan ses på SVT Play till och med den 30 november 2023.

print

Våra samarbetspartners