TEENAGE BOUNTY HUNTERS (säsong 1) – skön satir och uppfriskande edgy ton i dramakomedi om ung prisjägarduo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Kathleen Jordan
Regi: Jesse Peretz (1), Mark A. Burley (2), Andrew DeYoung (3), Lauren Morelli (4), Rebecca Asher (5), Angela Barnes Gomes (6), Diego Velasco (7), Stephanie Laing (8), Stephen Falk (9), Nick Sandow (10)
Skådespelare: Maddie Phillips, Anjelica Bette Fellini, Kadeem Hardison, Viriginia Williams, Mackenzie Astin, Shirley Rumierk, Devon Hales, Spencer House, Charity Cervantes, Myles Evans
Land: USA
År: 2020
Genre: Brott, Drama, Komedi
Längd: Tio episoder på mellan 43 och 58 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Upplägget i Teenage Bounty Hunters tyder faktiskt på en del nytänkande. Eller vad sägs om två försigkomna tonårstjejer som pluggar på gymnasiet på dagarna, agerar prisjägare på fritiden och därtill oavbrutet försöker hitta sin plats i tillvaron, utforskar sin sexualitet, ställer frågor om rätt och fel och försöker hålla på moralen – eller inte. Allt präglat av en humoristisk udd, skön träffsäker satir och adderade ingredienser som förmodligen får dagens Trump(na) ultrakonservativa att gå i taket. Såväl relationer över rasgränserna och homosexualitet avhandlas nämligen med en uppfriskande lätthet och självklarhet utan tillstymmelse till moraliserande eller dömande.

Liksom experimenterandet med sex för övrigt. Och öppningen sätter så att säga tonen. Det är då vi introduceras för tvillingtjejerna Sterling och Blair, som var och en på sitt sätt idkar handlingar av sexuell natur med var sin gosse, den ena går bara lite längre än den andra – i var sin bil parkerad i synbar närhet av varandra. Till råga på allt framför den kristna skolan de båda spenderar sina dagar på. Efteråt daskar Blair sin tillfälliga slackerpojkvän i rumpan medan Sterling utbrister ”Jag älskar dig. Och din penis” till sin sweetheart i klassen.

Fångar resolut in skummis

Ja, ni förstår själva. Det här är fritänkande unga kvinnor som knappast kan karaktäriseras som hämmade. Eller oförmögna att försvara sig vid behov, för övrigt. Någon de visar när de resolut fångar in en rymling, vars bil deras – fars – pick-up truck går i skadlig närkamp med på väg hem från nämnda rendez-vous. Men inte nog med det, prisjägaren som samtidigt varit i färd med att jagat skummisen blir så imponerad att ett samarbete etableras redan i första episoden. Brewser, som denne garvade herre heter tycker förvisso tjejerna är underliga, men någon sorts kemi finns där ändå, trots allt.

Ger upphov till förnöjda flin

Personligen tycker jag att den del av serien som fokuserar på att leva upp till dess namn för överlag är riktigt underhållande. Kontrasten mellan tjejernas å ena sidan tonåriga hurtiga snackesaliga naivitet och deras handlingskraft när det hettar till ger upphov till en hel del förnöjda flin. Sedan utgör relationen med Brewster också en källa till både komisk och givande dialog. Sedan förstår han för all del inte alltid dessa unga damer, och har har inte sällan svårt att dölja sin irritation när de tappar fokus eller är för uppskruvade. Men i ärlighetens namn behöver han på samma gång hjälp både på jobbet och med spökena i sitt fastkörda kärleksliv.

Ryken kring omslagspapper till en kondom

Fast detta utgör bara en väsentlig del av godiset man bjudit på i Teenage Bounty Hunters. Till minst lika stor del ligger tonvikten på andra saker. Som kärlek, känslor, pojkvänner och icke att Förglömma, sex. Samt skola och religion, förstås. Blair och Sterling går trots allt på ovannämnda kristna skola, så plugget präglas mycket av Gud, Jesus och att vara en god moraliskt oantastlig människa. Tjejerna har föga förvånande svårt att förhålla sig till detta eftersom de ser hyckleriet och dömandet av de som inte ställer in sig i ledet. Även om de samtidigt vill göra det rätta.

Allt detta illustreras på ett lika tydligt som putslustigt sätt i händelseförloppet och ryktena kring ett upphittat omslagspapper till en kondom, som förstoras upp in absurdum. För att inte tala om den vånda vissa berörda personer har för att komma ut i den här miljön.

Mörka familjehemligheter, en oväntad romans och nervöst dejtande

Sedan talar vi givetvis mest om uppfriskande skojfrisk satir här, snarare än någon form av allvarstyngt drama. Teenage Bounty Hunters är trots allt mer än något annat ett ungdomligt komiskt lustfyllt feelgood-drama med en överlag uppfriskande edgy ton.

och det är begåvat med flera olika sidospår. Som det om präktiga mamma Debbies mörka familjehemlighet, Sterlings högst oväntade romans med sin raka motsats, Blairs ofokuserat, nervösa dejtande med den coole, men välartade Miles, en kille vars familjeförhållanden vänder upp och ner på fördomarna om en färgad ung man, som arbetar extra på den lokala fina klubben.

Unga damerna i titelrollerna hur charmiga som helst

Således finns det en hel del att glädja sig åt i Teenage Bounty Hunters. Är i ärlighetens namn förvånad över hur mycket jag gillade den här serien, men det faktum att det är gänget bakom kvinnligt färgade wrestlingserien Glow, en annan edgy skapelse, och även för den delen Orange Is the New Black, borgar onekligen för en viss kvalitet.

Samtidigt är det verkligen värt att framhålla att de unga damerna i titelrollerna. För Maddie Phillips och Anjelica Bette Fellini regerar stort. De är ju hur charmiga som helst, har tonvis med kemi med varandra och en timing i replikerna som imponerar.

Skyhöga poäng på Rotten Tomatoes

Sedan visst, lite lättviktigt är det här kanske om man nu får för sig att måste gnälla, men jag misstänker det varit avsikten. Och dessutom; varför bry sig när det är så väl genomfört. Dessvärre har Netflix redan bestämt sig för att inte ge klartecken för en andra säsong. Trots skyhöga poäng kring 90-talet procent på Rotten Tomatoes både från kritiker och publik. Synd på så rara ärtor, måste jag säga.

Skriven 2021-02-25

print

Våra samarbetspartners