MALIN ERIKSSON SJÖGÄRD : KATTVÄNNEN – om glesbygdens folk och fä, tomtar på loftet och en kärleksförklaring till katter och kattmänniskor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Illustrationer/Foto: Lina Blixt
Läsålder: 6-9 år
Genre: Barn, Sagofantasy
Antal sidor: 156
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-13

Glesbygdsproblem och genusneutralitet och tomtar på loftet. Och massor av katter. Det där är Kattvännen i ett nötskal.

I centrum står Lo, som flyttar ut på landet med sin mamma och sin bonuspappa. De ska starta ett pensionat i den nedlagda skolan – och får genast ortens befolkning emot sig. De motarbetas även av en osynlig fiende som inte ser med blida ögon på utbölingar …

Måste blidka arga väsen

Lantbruk efter lantbruk har lagts ner och det har lett till arbetslöshet – både bland människor och tomtar. När något går dåligt är det bekvämt att skylla på utbölingar eller nyinflyttade … Det ser mörkt ut för Los familj.

Men Lo blir vän med Owe, en liten skäggig gubbe som valt ett människoliv framför ett tomteliv och han, liksom Lo, älskar katter. Lo inser att för att klara livhanken måste de på något sätt blidka de arga fornnordiska väsen som skyller allt på de nyinflyttade. Och för att rädda alla Owes katter från oförstående människor som vill avliva dem, krävs inget mindre än magi …

Androgynt utseende

Bokens huvudperson omnämns alltid som Lo – läsaren får själv bestämma om Lo är en han eller en hon eller en hen eller om det i själva verket kvittar. Lina Blixt som illustrerat Kattvännen har gett Lo ett androgynt och neutralt utseende, så alla tolkningar är öppna.

Blixts tour de force är att skildra skogen och glesbygden, med dess folk och fä, både naturalistiskt naturtroget och med en mystisk Bauersk aura av Bland tomtar och troll …Det är en fin balansgång att gå.

Prislappen brukar segra

Illustrationer som med rätta kan kallas magiska fångar skogens mystik och skönhet med lätta drag av pennan, och i en skildring av en glänta full av fåglar, rådjur och ekorrar … så nästan förväntar man sig att Snövit ska skrida in och sjunga en trudelutt.

Handlingen fångar den förtvivlan och uppgivenhet som ofta finns i glesbygd och avfolkningsbygder – billiga importerade livsmedel från andra länder som fått bidrag dumpar priserna och konkurrerar ut det hemmaodlade. Hur mycket folk än säger att de bryr sig om närodlat och ekologiskt så brukar prislappen segra till sist. Det är billigare att flyga mat över halva världen än att odla den i Sverige.

Kärleksförklaring till katter och kattmänniskor

Men det finns ändå hopp … Att folk – och tomtar – kan lägga sina olika uppfattningar åt sidan och kämpa för ett gemensamt mål.

Sedan är ju också boken en solklar kärleksförklaring till katter och kattmänniskor – och med hjälp av kärleken till katterna finner Lo och Owe varandra, trots att de är så olika.

print

Våra samarbetspartners