BILL & TED FACE THE MUSIC – nostalgiskt återseende med tidsresenärerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dean Parisot
Skådespelare: Keanu Reeves, Alex Winter, Kristen Schaal, Samara Weaving, Brigette Lundy-Paine
Land: USA
År: 2020
Genre: Komedi, Musik, Äventyr
Längd: 93 minuter
Format: VOD
Betyg: 2

För de som inte minns så var Bill & Ted kultfigurer i skarven mellan 80- och 90-talet. De var en duo som såg sig själva som guds gåva till musiken medan de i själva verkat var två godhjärtade drömmare. Musiken styrde deras liv och deras band var Wyld Stallyns. Även om Wyld Stallyns var ett fiktivt band har de tillsammans med ett annat fiktivt band – Spinal Tap – varit en stor inspirationskälla till en hel del band som har glimten i ögat såsom Steel Panther.

Att släppa en 3:a 30 år efter det att 2:an Bill & Teds galna mardrömsresa kom låter lite märkligt, men det finns säkert en hel del gamla fans som välkomnar detta. Filmen tillhör ju också den skara av filmer som skulle ha gått upp på biograferna i somras, men istället fick släppas på Video on Demand-marknaden.

Har mest befunnit sig bakom kameran

Huvudrollsinnehavarna är de samma som i föregångarna nämligen Keanu Reeves som Ted och Alex Winter som Bill. Vad Keanu Reeves har gjort de senaste 30 åren har väl de flesta filmfantasterna hyfsad koll på, men när det gäller Alex Winter så har väl inte karriären framför kameran var den mest framgångsrika. Istället har Alex mest befunnit sig bakom kameran. Som regissör har han mest gjort dokumentärer och TV-serier.

Gillar mest att umgås med varandra

När vi nu återser de gamla hjältarna Bill och Ted har det gått 25 år sedan de räddade världen. De har numera bildat familj med prinsessorna Elisabeth och Joanna, som de plockade med sig från 1400-talet under en av deras tidsresor. De har också vars en dotter som de fyndigt döpt till Billie och Thea. Familjelivet är kanske inte direkt något som passar Bill och Ted då de mest gillar att umgås med varandra, vilket leder till en del spänningar med deras respektive.

Ger ånyo uppdrag att rädda världen

Mitt under ett samtal med en äktenskapsterapeut blir de kallade till framtiden där The Great Leader ånyo ger duon uppdrag att rädda världen med en specialskriven sång. Den minnesgode kommer ihåg att det var Kiss och deras cover av Argents God Gave Rock and Roll to You som räddade världen i 2:an.

Därmed börjar tidsresandet. Bill och Ted hinner träffa sig själva i ett antal olika miljöer och åldrar. Samtidigt ger sig även döttrarna ut på ett antal tidsresor där de samlar ihop musiker som ska hjälpa deras fädrar att rädda världen.

Hade varit roligare med fokus på döttrarna

Så varför göra en 3:a nu? Tja, jag kan inte komma på ett bra svar men de ville väl få ett bokslut på denna saga. Fast det hade varit bra mycket roligare om filmen hade fokuserat mer på döttrarna Thea och Billie. Förvisso återupprepar de många av de tidiga Bill och Ted-maneren, men där fanns ett frö till något som kunde ha funkat.

Skriven 2021-02-11

print

Våra samarbetspartners