WESTERNBOX – Peter Fonda, Anjelica Huston, Val Kilmer och Kenny Rogers i fullmatad DVD-samling

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
BUFFALO GIRLS
Regi: Rod Hardy
Skådespelare: Anjelica Houston, Melanie Griffith, Gabriel Byrne, Peter Coyote, Tracey Walter
Land: USA
Genre: Western
Längd: Miniserie två episoder
År: 1995

COMMANCHE MOON
Regi: Simon Wincer
Skådespelare: Steve Zahn, Ryan Merriman, Keith Robinson, Wes Studi, Adam Beach
Land: USA
Genre: Western
Längd: Miniserie tre episoder
År: 2008

COWARD OF THE COUNTY
Regi: Dick Lowry
Skådespelare: Kenny Rogers, Fredric Lehne, Largo Woodruff, Mariclare Costello, Ana Alicia
Land: USA
Genre: Western
Längd: 95 minuter
År: 1981

THE GAMBLER
Regi: Dick Lowry
Skådespelare: Kenny Rogers, Christine Belford, Bruce Boxleitner, Harold Gould, Clu Gulager
Land: USA
Genre: Western
Längd: 94 minuter
År: 1980

HAWKENS BREED
Regi: Charles B. Pierce
Skådespelare: Peter Fonda, Jack Elam, Serene Hedin, Chuck Pierce Jr., Sue Ann Langdon
Land: USA
Genre: Western
Längd: 89 minuter
År: 1988

A SIERRA NEVADA GUNFIGHT
Regi: Vernon E. Mortensen
Skådespelare: Michael Madsen, Kirk Harris, Ryan Ballance, John Savage, Yvonne Delarosa
Land: USA
Genre: Western
Längd: 92 minuter
År: 2013

Format: 6xDVD
Distributör: Majeng Media

“Ryktet om min död är starkt överdrivet” – Westerngenren skulle mycket väl kunna parafrasera Mark Twains odödliga ord för att ge svar på tal.

Under Hollywoods guldålder förgyllde westerns ofta biograferna … Men med ändrade tider, ändrad distribution. De bästa westerns numera görs oftast för TV. Att TV är westernmediet nummer ett filosoferar man över redan 1969 – i alla fall i Once Upon a Time in Hollywood, där den fiktiva westernserien Lancer spelas in, med Timothy Olyphant i en av huvudrollerna. I verkligheten är Olyphant huvudrollsinnehavare i Deadwood, en av TV-mediets bästa serier, som avslutades med en långfilm häromåret – Deadwood the Movie.

Sommartider och begränsade resemöjligheter kan få vem som helst att längta efter westerns vidder, där “social distancing” och avståndsbestämmelser aldrig verkar ha varit något problem – karaktärer verkar ofta ha hela öknen för sig själva, och till häst och med rejäla Winchestergevär håller ju alla automatiskt rätt avstånd till varandra.

6 fina westerns finns samlade i Western Box – och vi börjar i alfabetisk ordning med den flerfaldigt Golden Globe och Emmy-nominerade och prisbelönade Buffalo Girls.

Buffalo Girls med Calamity Jane, Dora DuFran och Annie Oakley

Buffalo Girls filmades 1995 och sändes som miniserie på TV (man kan lätt slå ihop avsnitten till en maffig långfilm). Filmatiseringen baseras på romanen från 1990 av Larry McMurtry. Rod Hardy regisserade och i huvudrollen som Calamity Jane syns ingen mindre än Anjelica Huston – Oscarsbelönad karaktärsskådespelerska, och även dotter till John Huston, som regisserade många av Hollywood guldålders mest storslagna filmer. Anjelica Hustons motspelerska är “Working Girl” Melanie Griffith i rollen som en annorlunda “working girl” – Dora DuFran, westerns mest kända bordellmamma, hon som grundade westerns första “cathouse” (komplett med verkliga, levande katter – ingen omskrivning för något annat): Peter Coyote dyker upp i rollen som Buffalo Bill Cody, han med världens mest kända westerncirkus.

Karaktärerna är (precis som i Deadwood) baserade på verkliga westernlegendarer och deras liv och leverne. Calamity Jane är seriens berättare Man har inte sparat på krutet – eller talangen – i denna western, som nominerades till både ett par Golden Globes och flera Emmys … (Slutligen belönades Buffalo Girls på Emmygalan, men inte på Golden Globe galan).

För ovanlighetens skull när det gäller westerns så är denna delvis inspelad i England – i anrika Bath (grundat av romarna, komplett med romerska bad) och på Bristol Zoo (!) där vilda västerns gamla hjältar tårögt beundrar bävrarna i bäverdammen. Glöm elefanter, glöm giraffer … det är ju bävrar som är det stora dragplåstret!

Vad gör alla plötsligt i England? Ja, Calamity Jane och hennes två bästa vänner följer med Buffalo Bill och hans vilda västern cirkus på turné för att uppträda för kändisar på andra sidan Atlanten – bland annat Drottning Victoria, som sett fram emot att se Annie Oakley, vilda västerns bästa och mest omtalade skarpskytt (och den enda i cirkusen som använder riktig ammunition och inte lösa skott).

Calamity Jane och hennes vänner hänger med cirkusen för att tjäna ihop lite extra pengar, bland annat för att köpa bävrar … Men något dragplåster för föreställningen är de inte. Cirkusens verkliga dragplåster är som sagt Annie (idag även känd som titelfigur i musikalen Annie Get Your Gun) – hon var den som fick högst betalt förutom Buffalo Bill själv, och det är hennes bild som finns på affischerna. Annie Oakley spelas av countystjärnan Reba McEntire och hon gör bland annat Annies populära trick att skjuta prick bakom sig med hjälp av en sminkspegel.

En hel del i denna “based on a true story” är väldigt fritt påhittat. I själva verket var Calamity Jane inte någon stor cirkusattraktion, hon var för opålitlig och alkoholiserad och fick sparken från cirkusen. Man har helt strukit Janes karriär som sjuksköterska. Dora DuFran var Janes arbetsgivare. Jane skriver massor av brev i filmatiseringen, trots att hon förmodligen inte ens kunde skriva. Men det konstigaste artistiska valet är att låta Jane sörja sin vän Dora när hon dör, eftersom man vet att Dora överlevde Jane med över tre decennier … och Dora skrev också den första “boken” någonsin om Calamity Jane – albeit bara 12 sidor tjock (eller tunn).

Comanche Moon – moderna filmkändisar flockar till republiken Texas

Comanche Moon är också baserad på en bok av Larry McMurtry. Filmatiseringen är dock inte lika hyllad och prisbelönt som Calamity Jane serien Buffalo Girls, men rolig på sitt sätt … Det är också en relativt ny filmatisering (från 2008) och det är intressant att se många modena filmstjärnor i huvudrollerna. Val Kilmer (Top Gun, Schumachers Batman) som Inish Scull, Steve Zahn (Dagbok för alla mina fans) som Augustus McCrae, Karl Urban (Lord of the Rings-trilogin och Star Trek) som Woodrow F Call, Linda Cardellini (Green Book) som Clara Forsythe Allen och Elizabeth Banks (Pitch Perfecttrilogin) som Maggie Tilton.

Handlingen tar sin början under tidigt 1800-tal i republiken Texas (ännu inte en delstat i USA), och flera händelser i serien är inspirerade av och baserade på verkliga historiska händelser – albeit inte i den ordning som de inträffar i serien.

Kenny Rogers – countryhjälte blir westernhjälte

Få genrer förknippas så mycket med en viss musikstil som westerns – country. Även kallat country & western. Och ingen spellista med country är väl komplett utan minst en Kenny Rogerslåt?

Coward of the Country är en är en sång från 1979 som framförs Kenny Rogers, och skriven av Rogers, Roger Bowling och Billy Ed Wheeler. Coward of the Country är en sång som i sig berättar en hel historia, och vad passar då bättre att filmas? Filmatiseringen Coward of the Country följer i stort sett händelserna i sången, med några tillägg och nya karaktärer. TV-filmen kom redan 1981 (det gäller att smida medan järnet är varmt). Handlingen utspelar sig i delstaten Georgia under andra världskriget. Kenny Rogers medverkar själv som pastor Matt Spencer (historieberättaren) och i övriga roller syns Frederick Lehne som hans bråkiga kusin Tommy Spencer och Largo Woodruff som Becky. Nytillkomna karaktärer är: Car-Wash (Noble Willingham), Violet (Ann-Alicia) och Lem Gatlin, far till “Gatlinpojkarna” (Jimmy, Paul och Luke).

Verklighetens bröderna Gaitlin for 1980 ut med Kenny Rogers på turné, och stod för körsång 1984 på hans singel Buried Treasure.

Sången Coward of the Country toppade listan Billboard Hot Country Singles, fick en tredjeplats på Billboard Hot 100, och förstaplats på den brittiska poplistan. Fortfarande är det den senaste traditionella countrylåten som har toppat listan i Storbritannien …

The Gambler

En annan Kenny Rogers låt har inspirerat till en hel filmserie – The Gambler – med Kenny Rogers själv i huvudrollen.

Kenny Rogers spelar Brady Hawkes, en storspelare i det gammaldags vilda västern.

Det finns fem filmer i serien – fyra i regi av Dick Lowry och den femte i regi av Jack Bender. Titlarna är som följer: The Gambler, The Gambler: The Adventure Continues, The Gambler, Part III: The Legend Continues, The Gambler Returns: The Luck of the Draw , Gambler V: Playing for Keeps. Filmerna spelades in och sändes mellan 1980 och 1994.

De återstående två filmerna i boxen är klassade som biofilmer – med vita duken premiärer istället för TV-rutan-premiärer.

Hawkens Breed med Peter Fonda

Hawkens Breed hade premiär 1988 manus och regi av Charles B. Pierce. I rollerna syns Peter Fonda (även känd som far till filmstjärnan Jane Fonda), Jack Elam, Serene Hedin.

Hawken är en enstöring som råkar träffa på och rädda Spirit, en ung kvinna från Shawnee stammen. Hawkens och Spirits vägar kommer att korsas gång på gång under dramats gång. Pälsjägare, hyrda lönnmördare, ilskna indianstammar och landägare – alla får det att göra med Hawken under filmens gång. Landägaren Hickmans son Noel fungerar som berättare till hela filmen. Handlingen utspelar sig på 1840-talet i Tennessee.

A Sierra Nevada Gunfight – The Shining som western

Slutligen till den mest nyliga filmen i boxen: A Sierra Nevada Gunfight från från 2013 …

Guldgrävaren Roger Hazard tar med sig sin 12-årige son Casper på jakt efter guld långt upp i bergen i 1870-talets Kalifornien. De båda försöker att få en liten guldgruva att bära sig, men långsamt så förlorar Roger vett och sans och all kontakt med verkligheter – isolation kombinerat med guldfeber?!- och sonen Casper måste klara sig själv i ett fientligt landskap, fullt av arga indianstammar, rövare och banditer och annat löst folk. klara sig på egen hand i ett område som kryllar av indianer och hänsynslösa rövare. Det här är lite som The Shining i westernformat … Frågan är om Danny, f’låt Casper, kommer att överleva eller om han kommer att bli ännu ett spöke i vilda västerns bergiga landskap … I huvudrollerna syns Kirk Harris, Ryan Ballance och Michael Madsen. Filmen är regisserad av Vernon E. Mortensen som även står för filmens manus i samarbete med Johnny Harrington.

Sierra Nevada gömmer en rik historia – och det stämmer att Kaliforniens guldrush utspelade sig här från 1848 -1855. Men de snötäckta bergen behöll många av sina hemligheter – bergskedjan kunde inte utforskas helt förrän på 1900-talet.

Från en sann historia och snyggt kostymdrama i Buffalo Girls till en The-Shining-thriller via äventyr berättade av country & western sånger … Westerngenren i sig har många undergenrer. Och i Western boxen samsas de alla … Något för regniga dagar, något för kalla dagar, något för snöiga dagar, och något för alla “social distancing” dagar …

Skriven 2020-07-24

print

Våra samarbetspartners