SOUND OF METAL – Coronan kan ha hälsosamma effekter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Darius Marder
Skådespelare: Riz Ahmed, Paul Raci, Olivia Cooke, Lauren Ridloff, Mathieu Amalric
Premiär: 2021-02-05
Betyg: 4

Det är mycket man tar för givet här i livet. Att ha mat för dagen är något de flesta knappt bekymrar sig över i vårt samhälle. Det samma gäller även de gåvor de flesta av oss fått tillskänks vid födseln nämligen våran sinnen. Jag tänker nu på förmågan att prata, att höra och att se. Detta är ju saker man tar för givet i sin vardag men vad händer den dagen då något av dessa helt plötsligt försvinner.

Scenariot ovan är just det Ruben hamnar i. Ruben och hans tjej Lou har ett hyfsat framgångsrikt avantgardeband ihop. Ruben är trummis och Lou står bakom mikrofonen. Då bandet lever på att turnera och spela in skivor lever de bägge ett liv på vägarna. De bor i en gammal turnébuss som är ombyggd till husbil. Deras musik är högljudd och slamrig och mitt under en av bandets spelningar avbryter Ruben sitt trummande och lämnar scenen – hans hörsel har försvunnit.

På kollektiv för döva missbrukare

Vad gör man? Ruben tvingas ganska snart uppsöka en läkare som ger honom den dystra domen – Ruben är nästan helt döv. Nu börjar ett kapitel i livet, nämligen att få tillbaka livet. Det första steget är att acceptera dövenheten och lära sig hur livet utan hörsel fungerar. Visst ja, förutom att vara trummis är Ruben en före detta missbrukare, och nu får han chansen att lära sig livet som döv på ett kollektiv för döva missbrukare. Livet på kollektivet är väl inte riktigt vad Ruben tänkt sig utan han vill få sin hörsel tillbaka.

Yrkesgrupp som tvingar sin kropp ta smällar

Att utsätta sin kropp och sina sinnen för yttre påverkan är inte riskfritt. Se på alla idrottsmän som har problem leva ett normalt liv när karriären tagit slut. Sedan finns det ju många andra yrkesgrupper där folket också tvingar sin kropp till att ta smällar som den inte är byggd för. Musiker är ju en yrkesgrupp där just dövheten är en relativ vanlig yrkesskada. Det finns som bekant hur många exempel på detta som helst där The Whos Pete Townshend och nu senast AC/DC:s Brian Johnson är bland de mest kända rockstjärnorna som har väldigt stora hörselproblem. Nu krävs det ju ingen direkt Einstein för att förstå orsakerna till detta och nu när alla konserter och turnéer ligger nere på grund av Coronan är det kanske en räddning för många musiker som legat i farozonen att få vila öronen extra ett år eller två.

Skriven 2021-02-02

print

Våra samarbetspartners