GIRLS WITH BALLS – regissören predikar splatter- och slapstickkomedins evangelium

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Olivier Alfonso
Skådespelare: Artus, Manon Azem, Louise Blachére, Tiphaine Daviot, Margot Dufrene
Land: Frankrike
År: 2018
Genre: Komedi, Skräck
Längd: 77 minuter
Visas på Netflix:
Betyg: 2

Frankrike har gjort sig känt som en pålitlig producent av stenhårt allvarliga skräckfilmer sedan millennieskiftet. I godispåsen hittar vi sådant som Switchblade Romance, Frontièr(e), Inside och Martyrs. Ja, ni förstår vad som avses. Girls with Balls är dock något helt annat. Ja, blodsöligt är det här förvisso också, men här framhävs stolt tramsebyxhumor på samma gång som blodsprutandet.

Något som denna skapelse har gemensamt med de två förstnämnda här ovan är dock själva upplägget. Det hela avhandlar nämligen ett möte med den för skräcksammanhang till synes allestädes närvarande galna familjen i skogen.

Ohyfsade hillbillies

I handlingens centrum ser vi det hyfsade, men inte alldeles sportsliga kvinnliga volleybollaget, som råkar hamna på avvägar på landsbygden på väg hem till storstaden. En extremt sunkig sylta utgör första mötet med ett gäng ohyfsade och ogästvänliga hillbillies, och redan på detta stadium vet man förstås vad som väntar. Nästa möte blir inte trevligt. Det blir det liksom aldrig när dramats utsatta har slagit läger mitt i ödemarken i denna blodbesudlade genre.

Man utan huvud fortsätter springa

Hur ska det gå, tänker ni säkert. Eller inte. Hur som helst är svaret inte givet, men man skulle kunna uttrycka det som They kill some and some live to tell the story. För även om laget lider vissa förluster, så lyckas tjejerna i slutänden nästan lägga sitt småaktiga tjafs åt sidan för att uppbåda teamwork och nyttja sina sportsliga kunskaper i kampen mot tosingarna.

Skrämmande är dock inte det här. Istället predikar välmeriterade make-upmakaren och tillika debuterande regissören Olivier Alfonso splatter- och slapstickkomedins evangelium rakt igenom. Det mest uppenbara exemplet på detta är väl mannen utan huvud som fortsätter springa omkring med blod sprutandes från halsen långt efter avlivandet, men det finns fler.

Ansatser till spännande ögonblick

Överhuvudtaget presenteras blodigheterna på det hela taget mest bara med komik i åtanke. Det är det som är poängen även om det förvisso finns mindre ansatser till spännande ögonblick inbakade också. Dock blir Girls With Balls bara riktig grym en gång, och det har överraskande nog inte direkt med dramats dårfinkar att göra, utan med inbördes relationer mellan de kvinnliga karaktärerna. Ni som ser filmen kommer garanterat att fatta.

Men bortsett från det, någon milstolpe i genren är det här knappast. Fast med detta sagt, lite underhållande är det här trots allt. Om humöret är det rätta och inställd på trash, tramserinerven är vaken och blodsprutande som grädde på moset känns tilltalande.

Skriven 2021-02-01

print

Våra samarbetspartners