GOOD GIRLS (säsong 2)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Lättsam, men välgörande skruvad kvinnlig brottskomik , USA 2019
Regi: Michael Weaver (episod 1, 2, 8, 13) Dylan K. Massin (3), Phil Traill ( 4), Michael Spiller (5), Dean Parisot (6), So Yong Kim (7), Tara Nicole Weyr (9), Lee Friedlander (10), Ken Whittingham (11), Andrew McCarthy (12)
I rollerna: Christina Hendricks, Mae Whitman, Retta, Reno Wilson, Manny Montana, Matthew Lillard, Isaiah Stannard, Braxton Bjerken, James Lesure, Everleigh McDonell
(Netflix)

BETYG: FYRA

Allt tog sin början i första säsongen när systrarna Beth och Annie samt bästa väninnan Ruby hamnade i ekonomiskt trångmål, och började snegla på olagliga alternativ för att klara vardagen och diverse kostsamma olyckliga omständigheter. Detta resulterade i ett måhända inte särskilt genomtänkt rån av en supermarket i den egna förorten. Föga anande de då att pengarna de lyckades få med sig tillhörde ett hårdfört gäng. Sedan rullade det bara på. I första säsongen alltså. Frågan är dock om Good Girls hade hunnit Bad Girls? innan säsongspausen tog vid.

Svaret på detta spörsmål ligger förstås i betraktarens ögon, men sedan en tid tillbaka är trion tillbaka på allas vår monsterstreamingsajt med en andra säsong, och gissa om allt fortsätter trassla till sig å det värsta. Damerna har blivit mer insyltade i sin brottsliga verksamhet än vad det var tänkt från början. Det ena leder till det andra som i sin tur tvingar fram nästa drag, varpå hjulen okontrollerat snurrar fortare och fortare.

Obekvämt komplext med erotiska förtecken

Ändå går det kanske inte att komma ifrån att de från och till gillar pengarna och spänningen mer än vad de kanske vill erkänna. Särskilt Beth verkar vara ”hooked”, och relationen med Rio håller nu snabbt på att utvecklas till något obekvämt komplext med erotiska förtecken utöver den rent ekonomiska kopplingen. Samtidigt försöker hon hålla sin otrogne make Dean kort när han nu får chansen att flytta hem igen i kölvattnet på en skottskada orsakad av just Rio.

En idog FBI-agent och ett lik på halsen

Lillasyster Annie å sin sida börjar frottera sig med nye charmige föreståndaren på (kassa)jobbet i samma supermarket hon rånade tillsammans med Beth och Ruby. Föga anar hon då att han inte riktigt är den han utger sig för. Samtidigt börjar Rubys polismake Stan motvilligt acceptera fruns fallenhet för det kriminella, men i slutänden är det något som kan medföra svåra konsekvenser eftersom lagens långa arm nogsamt håller ögonen på alla som befinner sig i närheten av Rios pengatvättande verksamhet.

Mest idog är den Närmast besatte FBI-agenten Turner, som framför allt siktar in sig på Beth. På samma gång är Annie helt omedveten om att även hennes minsta steg bevakas alltmedan stackars Stan får ta konsekvenserna av att han gör ett juridiskt övertramp för att han skyddar sin fru. Som om inte detta vore nog får våra damer helt oförskyllt ett nedkylt lik på halsen, vilket gör att de tvingas riskera allt och skita ner händerna mer än de någonsin kunnat föreställa sig.

Som Breaking Bad utan beckmörkret

Om allt detta låter jättehemskt och våldsamt ber jag ödmjukast om ursäkt. Visst, våld förekommer, men Good Girls är på många sätt ändå en tämligen lättsam, men också icke att förglömma välgörande skruvad skapelse. Tänk i termerna Desperate Houswives minus grann- och kärleksintrigerna, men plus den lite vardagsfrejdiga skildringen av tre kvinnor i sina bästa år som motiverade av monetär vinst vandrar in och förförs av sitt intåg på brottets bana. Hm, vid närmare eftertanke vilar det onekligen en hel del av Breaking Bad i en mildare form över hela premissen. Fast då utan beckmörkret och känslan av oundviklig undergång och död långt innan de allra sista eftertexterna passerar revy förstås.

Färgstarka birollskaraktärer lyfter

För Good Girls är faktiskt oftast väldigt rolig. Likaså är den komiska kemin och för all del också värmen mellan ”The leading ladies” Mad Men-favoriten Christina Hendricks, Mae Whitman och Retta uppenbart vinnande. Samtidigt lyfter helheten ytterligare tack vare ett antal färgstarka karaktärer i birollerna. Som ovannämnde bilförsäljartypen Dean (spelad av den alltid sevärda Matthew Lillard). Eller Boomer, den ständigt lika otrevlige och socialt inkompetente butikschefen. Eller varför inte Mary Pat, en flerbarnsmamma med både några rävar bakom vart öra och en chockerande hemlighet.

En tredje säsong redan inspelad

Med tanke på detta vore det trist om Good Girls tagit slut redan, det känns nämligen utan tvekan som om det finns fler tilltalande berättelser att krama ut ur det här upplägget. Och mycket riktigt; en tredje säsong är redan inspelad, och kommer enligt sajten What’s on Netflix.com troligen att få premiär på din vanligaste streamingkanal redan någon gång i sommar. Serien ska bara rulla färdigt på tv-bolaget NBC först. Onekligen något att se fram emot.

Skriven 2020-05-08

print

Våra samarbetspartners