SVEN NORDQVIST : PETTSON OCH FINDUS BYGGER EN BIL – befriande knasig, livsbejakande busig läsning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal
Illustrationer/Foto: Sven Nordqvist
Genre: Berättelser
Läsålder: 0-3 år
Antal sidor: 12
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-11-10

Solen går upp över Pettsons gård. Katten Findus hoppar entusiastiskt upp och ner på en yrvaken Pettson och kräver att de ska bygga klart hans trampbil …

Efter att ha letat efter grötkastrullen och efter att ha lagat en ordentlig frukost med rejält med kaffe till – upphällt av en ivrig Findus – så skrider Pettson till verket.

Nyfikna kor och fantasifulla muckor

Men det är mycket som ska letas för att trampbilen ska bli klar, små skruvar och muttrar och olika verktyg … Innan Findus slutligen kan åka runt som ett jehu med alla hönsen efter sig …Givetvis tittar det fram nyfikna kor och fantasifulla små mucklor lite varstans … Korna kan, liksom i den gamla barnramsan, hoppa över månen, eller i alla fall solen.

Flikar, spakar och luckor

Pettson och Findus bygger en bil har samma befriande knasiga och livsbejakande anda som alla Pettson och Findusböcker (och filmer), men här är det extra roligt med alla flikar och spakar och luckor och kugghjul som man kan använda för att berätta historien och förändra bilderna.

Man kan till exempel få solen att gå upp och ner, Findus kan ringa i en klocka och dra undan täcket från Pettson, man kan förändra vad man ser genom fönsterluckorna, man kan välja om man vill ha Findus bil eller alla höns i fokus, och bakom luckorna kan det dölja sig en grötkastrull, användbara verktyg eller små mucklor.

Hållbar och busig berättelse

Alla luckor påminner lite om en adventskalender, fast detta är i så fall en kalender som varar länge. Det här är en hållbar och busig berättelse som katten Findus själv hade gillat.

Skriven 2020-11-14

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners