BENGT JANGFELDT : IMMANUEL NOBEL & SÖNER – storslagen släktsaga om imperiebygge, dödlig tragik och den felaktiga bilden av “snikna släktingar”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Genre: Naturvetenskap, teknik & ingenjörskonst, Uppfinningar & uppfinnare
Antal sidor: 480
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-29

Immanuel Nobel den yngre föddes den 24 mars 1801 i Gävle. Han var en man med många strängar på sin lyra – svensk skeppsbyggare, ingenjör, arkitekt, uppfinnare, industrialist … eller kort och gott universalgeni.

Den yngre fick fyra söner

Han var son till Immanuel Nobel den äldre och Andriette Ahlsell – när man läser om familjen Nobel märker man att namn ofta går i arv.

Immauel Nobel den yngre fick tillsammans med Carolina Andrietta Nobel fyra söner: Robert, Ludvig, Emil och Alfred Nobel. Dessa fyra bröder, med ett så känt och Nobelt namn, figurerar i en splitterny bok av Augustpristagaren och Rysslandskännaren Bengt Jangfeldt – Immanuel Nobel & Söner – svenska snillen i tsarernas Ryssland.

Skickligt konstruerat berättande

“Gediget arbete” är bara förnamnet. Boken är slutresultatet av ett över tio år långt internationellt arkivprojekt, där ett tidigare okänt arkiv från bröderna Nobels oljeföretag i Baku spelar en betydande roll.

Dessutom är berättandet skickligt konstruerat, man undrar hela tiden hur det ska gå för den drivne Immanuel Nobel och hans udda familj – och de gör aldrig några enkla eller konventionella val.

Konkurs och flykt till Ryssland

Berättelsen börjar en kall decemberdag 1837. Det 36-åriga universalgeniet Immanuel Nobel har gått i konkurs, och fordringsägarna är ute efter honom. Immanuel har byggt Sveriges första pontonbro, han har designat hus, grundat en kautschukverkstad, konstruerat undervattensminor och ångmaskiner … men allt det är nu vatten under (ponton-)bron. Folk vill ha pengar som Immanuel inte har. Fly eller illa fäkta?

Ganska typiskt för Nobels historia: det går upp och det går ner och det går ner och det går upp – och det går vidare. Vidare går det i ett nytt land, ingen spoilervarning här, det syns i titeln “… svenska snillen i tsarernas Ryssland”. Ryssland, närmare bestämt St Petersburg, blir familjens nya högsäte.

Utvecklade mäktigt imperium

Uppfinningen av nitroglycerin som sprängämne, senare utvecklad till dynamit, var en upptäckt som Alfred Nobel kom fram till i nära samarbete med fadern Immanuel, och även Emil var med om arbetet.

Emil dog i en tragisk sprängämnesrelaterad olycka i Sverige, medan Alfred överlevde. Robert och Ludvig stannade i St. Petersburg och tog över firman där. Ludvig drev under en tid en av Rysslands framgångsrikaste maskinfabriker och Robert lade grunden till landets största oljebolag. Ludvigs son Emanuel utvecklade Nobels industriimperium så att det blev ett av landets mäktigaste.

Fyra bröder. Två länder. Så olika levnadsöden …

Alfred blev världsberömd

I och med 1917 års revolution lämnade även resten av familjen Nobel Ryssland – i Sovjetunionen försvann namnet Nobel under lager av historiens damm. Alfred Nobel, den överlevande av de två bröderna i Sverige, blev däremot världsberömd och hans åtråvärda Nobelmedaljer putsas från vartenda mikroskopiskt dammkorn varje år, den 10 december.

Det är intressant att den här boken sätter den kände Alfred Nobel i ett större sammanhang, han är för en gångs skull inte huvudrollsinnehavare i en berättelse, utan spelar en mindre roll.

Inte säkert han var den smartaste

Och de “snikna släktingar” som historien brukar berätta om, de som var besvikna över att Alfred gav bort familjeförmögen i ett testamente … det går nu att förstå deras förvåning och bestörtning, i och med att det lika mycket var Immanuels och Emils arbete som hade genererat dynamitpengarna.

Alfred Nobel framstår här som en kugge i familjens väloljade ingengörsmaskineri, inte som “det ensamma geniet” – och det var inte ens säkert att han var den smartaste och skarpaste kniven i verktygslådan.

Storslagen släktsaga

Det här är ett storslaget verk som är helt banbrytande, både för hur man ser på Nobel och för hur man ser på svensk – och även världens industrihistoria. Dessutom är det givetvis även en storslagen släktsaga, fullt av ovanliga och säregna människoöden.

Alfred Nobel har med instiftandet av sitt pris nått internationell ryktbarhet. Hans fars och bröders gärningar var minst lika märkliga. Hur snillrikheten fördelades i familjen Immanuel Nobel & Söner är i själva verket en öppen fråga, som denna bok försöker finna svaret på.

Skriven 2020-12-10

Läs mer om boken här

Rekommenderas
Ett extra tips: På somrarna går det Nobelvandringar genom Båstad – det är mycket fokus på Nobels bröder där, och ättlingar (med välkända familjenamn) bor fortfarande kvar.

print

Våra samarbetspartners