LARS WILDERÄNG : FALLET – hårdkokt, rappt berättad thriller om vägen mot botten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Genre: Deckare
Antal sidor: 334
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-07-31
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-08-13

Lars Wilderäng är både bloggare och föreläsare, men för den bokläsande publiken är han nog mest känd som författare av företrädelsevis spänningsromaner Fallet är hans åttonde i raden efter sådant som Stjärnklart och Höstregn, och här avhandlas en av hans hjärtefrågor i thrillerform, den svenska bostadsbubblan och vad som kan hända om det vill sig riktigt illa på ett personligt plan.

Bostadskarusell med kollaps

I handlingens centrum finner vi Micke. I nutid är han lodis som lever dag för dag, men i återblickarna till 2002 får vi följa honom från mötet i Stockholmsvimlet med Lotta och en efterföljande virvelvindsromans, som snabbt resulterar i äktenskap, döttrarna Klara och Alva och en allt snabbare bostadskarusell där allt större bolån ökar risken vid en eventuell kollaps, och till slut är den inte eventuell längre utan en realitet efter olyckliga spekulationer i nybyggda alldeles för dyra lägenheter.

Klandrar affärskontakter

Så till slut står han där utan fru, barn, arbete och ett ställe att bo på. Därav nutidens lodisliv. Micke har viss anledning att klandra sig själv för sitt öde – girighet blev hans fall – men också sin ”high maintenence”- ex-fru Lotta som också såg chansen till ett lyxliv det inte fanns backning för. Inte egentligen.

Fast mest klandrar han sina arroganta, insmickrande affärskontakter. De som (för)lett in honom i det vidlyftiga spekulerandet med bostäder och sedan bara dumpat och lämnat honom åt sitt öde när marknaden svikit prognoserna, krisen kom och gjorde alla framtidsdrömmar till damm.

Uppgörelse utan solskensslut

Det är alltså inte konstigt att Micke är bitter. På livet, på Lotta som förrådde honom utan att han såg det, och alla de som svek honom när affärerna gick i stöpet. Det är upplagt för en uppgörelse, och den blir inte vacker. Något historiens klimax inte blir heller, för övrigt.

Så nej, något solskensslut bjuder inte Wilderäng på, och varför skulle han? Det vore att sabotera helheten. Fallet är trots allt en historia som hämtat grundstoffet från en verklighet som satt många människor i svår knipa, så ur den aspekten kan man faktiskt se den som en slags moralitet. Inte minst för att Micke i slutänden drabbas av en sorts insikt om att han kanske själv också bar ansvar för att livet tog en störtloppstur ner mot botten när krisen kom.

Fokus på ett brännande ämne

Fast med detta sagt utgör förstås Fallet samtidigt hårdkokt, rappt berättad och tempofylld läsning, som håller både själva dramat och spänningen på topp från början till slut. Det hela ter sig rafflande och karaktärerna är överlag färgstarka utan att bli överdrivna och på samma gång tydligt utmejslade på ett effektivt sätt.

Att Wilderäng sedan satt fokus på ett brännande hett ämne gör bara det här än mer tilltalande. Det är ett klart plus. Författaren låter oss förstå hur lätt det är att hamna på dekis. Även i trygga Sverige. Även om man tillhör det etablerade samhället.

Sedan vilar det mycket film över det här också, så jag hade inte tyckt illa vara om Fallet blivit en miniserie. Det hade den här historien varit värld.

Skriven 2021-01-12

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners