ÅRETS MEST FANTASTISKA FILMER – vår recensent Belinda Graham listar det bästa inom saga och fantasy

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vad var bäst i år när det gäller fantasy och paranormala äventyr, sagor och utflykter bland tomtar och troll?
Fantasy och äventyrliga sagor är fortfarande starka genrer, vilket bland annat märks på årets julkalender, med tidsresor och tidshopp…Här kommer topplistan med årets bästa – mest fantastiska – långfilmer:

1. Den hemliga trädgården
Bokförlagan är en realistisk äventyrsberättelse, en klassiker av Frances Hodgson Burnett, som ligger långt före sin tid både i synen på trädgårdsterapi och på hur barn ska vara.
I den nya filmatiseringen har man lagt till en charmig spökhistoria i det stora gamla huset på landet.
… Och trädgården är besjälad, två spöksystrar håller koll på sina telningar, medans de utövar sin trädgårdsterapi. Mycket bra barnskådisar och en utmärkt fond av erfarna vuxna kända namn – som snyggt backar upp och stannar i bakgrunden. Filmen hade svensk biopremiär 2020 och kom på DVD och BD i november 2020.

2. Nelly Rapp – Monsteragent
Kors i taket! Nu blir det svenskt på fantasylistan! Faktum är att svensk fantasy för barn går mycket starkt, och Nelly Rapp är en populär bokserie på 20 böcker om en liten flicka som vill bli monsterjägare.
Internationellt kända filmmonster och svensk folklore blandas friskt. Men också ett modernt budskap om att inte vara rädd för — och att inte ha fördomar mot – den andre. Nelly Rapp drömmer om en karriär som monsterjägare, men allt ställs på ända när hon blir vän med en missförstådd och ensam monsterflicka. Martin Widmark, också känd för LasseMaja– böckerna, ligger bakom bokserien. Filmen hade biopremiär i oktober 2020, lagom till Halloween, och den kommer på DVD och BD i februari 2021.

3. Pelle Svanslös
Svenskt igen! I fablernas värld … Filmen Pelle Svanslös hade biopremiär den 17 januari 2020 och har under året som gått även kommit ut på DVD och BD – och dessutom styckats upp för att gå som serie på SVT:s Barnkanalen. För att riktigt förgylla allt Pelle Svanslös firande, så har det även kommit en hel del nya böcker med Pelle Svanslös under året. Bland annat en omtalad bok om virus – med osviklig corona-tajming.
Pelle Svanslös och Maja Gräddnos har dessutom dykt upp i ett specialnummer av tidningen Kalle Anka med Uppsala tema under hösten 2020.
Långfilmen Pelle Svanslös är en skamlös och uppsluppen hyllning till Uppsala och dessutom en svängig, kattig musikal. Som med rätta blev mycket mer hyllad än musikalfilmen Cats
Och visst måste man ha med en kattfilm på bästa-listan, eftersom nästa film på listan är en hundfilm …

4. Scoob!
Bästa biofilmen om Scooby-Doo och Mysteriegänget någonsin! Fast den släpptes inte på bio, på grund av coronapandemin, utan gick direkt till DVD och BD. Men känslan är den av påkostad biofilm, utmärkta röster, storslagen animering, “no expenses spared” … och backstoryn om hur Scooby-Doo och Norville “Shaggy” Rogers och de andra träffades för första gången är charmig och lekfull.
Massor av skojiga referenser till andra Hanna-Barbera karaktärer och annan popkultur under filmens gång.

5. Trolls World Tour
En gnistrande, glittrig uppföljare där det fortfarande kramas friskt. Bland tomtar och troll … blir här till Bland troll och troll. Och troll. Och troll. Och troll. Och troll … 6 olika klaner med olika sorters småtroll genomför här det ultimata “battle of the bands”. Poppy och hennes vänner, som är kända från ettan, filmen Trolls, visar sig vara poptroll och nu finns det plötsligt en massa andar musikaliska troll runtom i världen … bland annat hårdrockstroll som vill ta över herraväldet och utrota all annan musik. Kommer Poppy att kunna krama sönder allt motstånd? Justin Timberlake och Anna Kendrick och en massa andra kändisar pratar och sjunger i originalversionen.
Den roligaste Trolls filmen är dock fortfarande Trolls Holiday – film 1,5 i serien. En mellanfilm mellan ettan och tvåan som släpptes direkt på DVD och BD. En film som faktiskt bara är en halvtimme lång, men som har lika många skämt och som hinner med nästan lika många svängiga låtar som långfilmerna.
Trollen kommer att komma tillbaka. Lita på det. Färgglada, sjungande och populära.

Slutligen … ett hedersomnämnande till alla superhjältar som tagit time out under 2020 – DC:s Wonder Woman 1984 har i och för sig internationell premiär under 2020, men inte svensk biopremiär. 2020 är det första året på länge utan en enda Disney, DisneyPixar eller Marvel premiär på biograferna. Var Avengers: Endgame verkligen slutet för de stora superhjältespektaklen på bio?
Och ett hedersomnämnande till Tenet som försökte sig på en sommarbiopremiär, som enda stora blockbuster – men tidsresorna i Tillbaka till framtiden och Mirakel var roligare.

Skriven 2020-12-09

print

Våra samarbetspartners