LAST CHRISTMAS – George Michaels julklassiker har fått nytt liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Feig
I rollerna: Emilia Clarke, Henry Goulding, Lydia Leonard, Emma Thompson, Michelle Yeoh
Land: USA/England
År: 2019
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 1tim 43min
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: Universal
BETYG: 4

Innan jag skriver nåt mer vill jag bara påpeka att denna recension har låtit vänta på sig. Fick denna Blu-ray redan i mars men sparade den medvetet till årets julsäsong. Pandemijulen 2020 har ju inneburit en hel del förändringar i hur folk tittar på film. Det märks nog också ganska tydligt på utbudet av julfilmer. Netflix kryllar av filmer med jultema från alla jordens hörn, Disney+ har även de en del nyproducerade titlar ute.

Hallmark har inte patent längre

I julfilmslandet nr 1, USA har kanalen Hallmark länge dominerat julfilmsgenren men med dagens alla streamingstjänster så har konkurrensen stramats åt ordentligt. I år fick dessutom två av de stora biojulfilmerna istället få sin premiär i hemmasoffan – Fatman och Happiest Season.

Last Christmas snurrar på varje jul

George Michaels julklassiker Last Christmas, Whams! andra halva Andrew Ridgeley må ursäkta men detta är Georges låt. Ni kommer väl ihåg dessa rader:
Last Christmas I gave you my heart
But the very next day you gave it away
This year, to save me from tears
I’ll give it to someone special
Sedan skivan släpptes inför julen 1984 har dess popularitet ökat för varje år och numera räknas den väl till en närmast traditionell jullåt och ligger på samma hylla som Mariah Careys All I Want For Christmas Is You

George Michael var med i filmens produktion

Låttiteln Last Christmas är ju en gjuten filmtitel eller hur? Detta tyckte även den brittiska stjärnskådespelerskan Emma Thompson som redan för ett antal år sedan presenterade idén för George Michael. George blev väldigt förtjust i konceptet och ett manus skrevs av Emma Thompson och hennes man Greg Wise. Dessvärre hann som bekant George Michael gå bort innan produktionen kom igång. Mycket av detta kan man höra om i filmens bonusmaterial och där kan man också se Andrew Ridgeleys cameo om man nu missade den under filmen.

Looser får till slut nån form av upprättelse

Kate är en ung tjej strax under 30 som lever för dagen och struntar i det mesta av vuxenvärldens vanliga normer. Hennes bakgrund är lite luddig, det enda man vet är att hon och hennes familj flydde det krigshärjade Jugoslavien när hon var i de tidiga tonåren. Numera bor hon lite här där och jobbar mest med olika ströjobb i väntan på det stora genombrottet som sångerska i någon West End-uppsättning. Just nu är det jobbet som Nisse i en affär där allt handlar om julen som gäller. En dag springer hon på den mystiske Tom som står utanför butiken och blickar uppåt. Tom blir lite av en livscoach åt Kate men deras koppling är större än hon någonsin tänkt sig.

Emilia Clark släpper rollen som Daenerys Targaryen

Emilia Clarke är ju mest känd som Daenerys Targaryen i serien Game of Thrones, och det är nog tur att hon inte har kvar det blonderade hårsvallet från den tiden utan mer är sitt naturliga jag. Detta gör att man knappt känner igen henne, vilket bara är positivt för det finns inget värre än att se någon upprepa en rollfigur om och om igen oavsett sammanhang. Tillsammans med de övriga aktörerna i denna romantiska komedi har hon lyckats skapa en kommande julklassiker. Kanske inte helt i klass med The Holiday och Love Actually, men bra nära. Detta tack vare en magisk julkemi mellan i stort sett alla de inblandade.

Extramaterial i mängder

Blu-ray utgåvan innehåller massor av kul extramaterial där det mesta presenteras av regissören Paul Feig. Förutom Bloopers, Bakom kameran, Bortklipta scener och ovannämnda George Michael inblandningen bjuds det även på en alternativ inledning och hela Emilia Clarks version av Last Christmas.

Skriven 2020-12-23

print

Våra samarbetspartners