MARIAH CAREY´S ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Juligt animerat hundgullegull, USA 2017
Originalröster: Mariah Carey, Breanna Yde, Henry Winkler, Laya DeLeon Hayes, Montse Hernandez
DVD/Blu-Ray/VOD
(Sony Pictures)

BETYG: FYRA

Okej, man kan göra film av seriealbum, man kan göra film av bästsäljande romaner, man kan göra film av en Disneyworld-attraktion med pirater … Men kan man göra en hel långfilm av en poplåt?

Svaret är tveklöst JA – i alla fall när det gäller Mariah Careys All I want for Christmas is You – och You:et i låten visar sig vara världens sötaste Jack Russell valp! They call it puppy love … Men det här är den hunderbaraste och charmigaste julfilm du kan tänka dig!
Mariah medverkar själv i filmen, som filmens berättare och manusförfattare, och hon sjunger fyra låtar under filmens gång.

All I want for Christmas is You har tidigare blivit en barnbok, och handlingen baserar sig på den barnboken. 

Lilla Mariah vill ha en hundvalp, och för att få den efterlängtade hundvalpen måste hon bevisa att hon är ansvarsfull och kan vara hundvakt till en busig Jack Russell terrier. Det är lättare sagt än gjort!
Jack förstör det mesta, men han får också Mariah att slappna av och inse att hon själv kan vara busigare, och strunta i regler och förordningar och inte eftersträva att vara perfekt hela tiden.

Jack är en typisk hund — det finns inga överdrifter i filmen, hundvalpar är som de är, de tuggar på allt, förstör allt, kan äta upp vad som helst, de blir sjuka och kräks när som helst (här: mitt under en modevising!) och det tar tid att få dem rumsrena … och Mariah får städa upp en hel del kiss och bajs på olika ställen. Och så ska valpen ut i ur och skur, och ibland springer den bort …

Vad som är bra i filmen: självklart hunden, ja, ALLA hundarna i filmen, de har alla sina olika personligheter, och så det juliga soundtracket och att alla generationer finns respresenterade med runda rollkaraktärer. Mariah har två små syskon, så de minsta barnen har någon att identifiera sig med (lillsyrran som vill hjälpa till och ser upp till storasyster men som oftast är i vägen är såååå typiskt en lillsyrra!).  Sedan finns föräldrarna och två mycket roliga “gamlingar”: farmor och farfar. De är bäst och roligast i hela filmen!

Typiskt amerikanskt i filmen: denna tävling med att julpynta i trädgården så pass mycket att NKs julskyltning kommer i skymundan! Alla vill vara STÖRST och ha MEST julpynt! Glöm all god smak!
Den har tydligen lämnat landet senast i oktober!

Annars är det mesta i filmen väldigt allmängiltigt — och alla hundägare kommer att känna igen sig!

Många barn och familjefilmer är för “vuxna” för att barnen ska förstå något av skämten eller för skrikiga och bjäbbiga för att föräldrarna ska stå ut … men All I Want for Chritmas is You är perfekt. Aldrig några överdrivna jakter och påklistrat skrikande, och inte en massa blinkningar över huvudet på ungarna med vuxna skämt och “minns ni 80-talet” grejor. Det här är en film som alla barn kommer att älska, i synnerhet de som älskar hundar, och som alla vuxna glatt kan titta på utan att få huvudvärk.
Och soundtracket … det sitter som en smäck! Mariah Carrey kan det där med jul!

I extramaterialet får vi se att Mariah nu har SJU stycken Jack Russell terriers! (Hon skulle kunna klä ut dem alla till dvärgar och själv vara Snövit … ?) Tomten måste tycka att hon är jättesnäll – han gav henne inte bara EN valp i verkligheten!

Medverkande kändisar (röster) i den tecknade originalfilmen är Breanna Yde (känns igen från School of Rock) som den unga Mariah, Henry Winkler och Lacey Chabert och så Maraiah Carrey själv som berättar hela historien och sjunger All I Want for Christmas is You, Lil Snowman, Christmas Time is in the Air Again, och Miss You Most (At Christmas Time).

Vilken bra familjefilm! Vilket bra soundtrack!

Vilken fin julklapp till alla hundälskare! Det här är ju den bästa kärleksfilmen någonsin! ;D

Men filmen sticker aldrig under stol med hur jobbigt det är att ha hund … du kan glömma  att njuta av en välförtjänt sovmorgon. Någonsin! Även om det spöregnar på nyårsdagen och du har festat hårt natten innan. Du måste upp och ut med hunden. Men vad gör man inte för den stora kärleken?

Skriven 2018-12-05

print

Våra samarbetspartners