BECOMING BOND

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dokumentärt Bonddrama, USA 2017
Regi: Josh Greenbaum
I rollerna: George Lazenby, Josh Lawson, James Walsh, Jason Maybaum, Kelly Lester
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TRE

I hennes majestäts hemliga tjänst är en av de bästa James Bondfilmerna, kanske den allra bästa, och George Lazenby – som ju bara spelade Bond en gång – är den ende av Bondskådisarna som faktiskt ser ut att kunna göra det James Bond gör på riktigt. Roger Moore hade stuntman bara för att promenera.

En film om George Lazenbys karriär låter minst sagt intressant. Tyvärr är Becoming Bond, i regi av Josh Greenbaum, inte den film om Lazenby jag helst vill se.

Filmen inleds med att George Lazenby sätter sig i en fåtölj och låter sig intervjuas. Tyvärr nöjer Greenbaum sig inte med detta; med att göra en rak dokumentär. Istället har han valt att dramatisera det Lazenby berättar, och större delen av filmen är därför en spelfilm. Josh Lawson spelar George Lazenby – Lawson ser ibland ut som Robin Williams, och ibland som Aaron Eckhart, men aldrig som George Lazenby.

Lazenby berättar om sin barndom och uppväxt i Australien, om sina kärleksaffärer där, och jobbet som bilförsäljare. Han hamnade så småningom i London, där han fortsatte att sälja bilar tills han blev upptäckt av en fotograf, som gjorde Lazenby till fotomodell. Han lärde känna en kvinna, i filmen spelad av Jane Seymour, som tipsade om att man sökte en ny Bondskådis efter Sean Connery. Lazenby snackade till sig jobbet, men fick nog av hela branschen efter en film och hoppade av.

De dramatiserade scenerna är tyvärr rätt töntiga. Det är lite småtaffligt gjort, det ser märkligt lågbudget ut, och det är ganska illa spelat och skrivet. Det påminner mest om sketcher om George Lazenby.

Men det som irriterar mest med Becoming Bond är att den slutar med att han gjort I hennes majestäts hemliga tjäns. Lazenby säger att han därefter ägnade sig åt motorsport, gifte sig, och bildade familj. Slut.

… Inte ett ord om att han faktiskt fortsatte att göra film! George Lazenby har 61 credits på IMDb. Han medverkade i actionfilmer i Australien och Hongkong, han var med i italienska thrillers, han har dykt upp i mängder av TV-serier. Det var denna karriär jag var nyfiken på och ville veta mer om! Hans uppväxt är förhållandevis ointressant, och berättelsen om hur han blev Bond är uttjatad. Men den långa B-filmskarriären – där hade det funnits något kul att behandla!

Betyget ovan är i snällaste laget – men eftersom det är en film om George Lazenby är jag snäll. Förutom att finnas ute på DVD, streamar filmen även på C more Play.

Skriven 2018-08-19

print

Våra samarbetspartners