JENS NORDQVIST : DEN STORA FRÖSTÖLDEN – rafflande och tankeväckande om största genkuppen någonsin och annan verklighet som överträffar dikten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Historiska Media
Genre: Genetik (ej medicinsk), Historia: särskilda händelser & ämnen
Antal sidor: 333
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-13

Det här är historien om hur en veteplanta ledde till ett Nobels fredspris. Det här är också historien om en gigantisk heist iscensatt av nazisterna – där bytet var fröer!

Det var en tysk, en ryss, en amerikan … fast inte Bellman. Men en svenska finns med i berättelsen och har gått till historien för sina växtupptäckter. Slutligen är detta historien inte om hur svälten i världen försvinner, utan om hur miljön börjar förstöras på allvar. Goda intentioner kan ha med sig oanade negativa konsekvenser … Eller: “The road to hell is paved with good intentions!”, som man säger på engelska.

Nytt vete var ett under och hamnade på frimärke

Den amerikanske växtförädlaren Norman Borlaug var en av de drivande krafterna bakom den gröna revolutionen. Hans kortväxta och superpotenta veteplantor gav spektakulära skördar. 1970 belönades Norman Borlaug med Nobels fredspris. Man bedömde att hans insatser radikalt hade minskat svält i tredje världen. Premiärministern Indira Gandhi öppnade Indien för Norman Borlaugs nya sorter på 1960-talet och plötsligt var Indien inte längre en importör av vete utan en exportör. Undrens under! Det nya vetet hamnade till och med på frimärke. Så stolt var man!

Inte mat över till djuren

Men de moderna jordbruksmetoderna fick snart kritik för sin miljöpåverkan. Jorden utarmades och man fick tillsätta mer och mer gödningsmedel på kemisk väg.

Eftersom det nya vetet var kortväxt blev det heller inte tillräckligt med mat över till djuren (som förr haft långa veteskaft att avnjuta) och dessutom började indisk mat att få fel färg och fel smak av det nya vetet …Norman Borlaug gick snabbt från prisad till kritiserad. Men han ville ju så väl!

Den stora fröstölden är en intressant bok på så många sätt.

I år gick ett av Nobelprisen och fredspriset, återigen till folk som försöker minska svält i världen, och ett annat Nobelpris, det i kemi, gick till den omdiskuterade gensaxen crispr-cas9. Den används redan flitigt för att få fram bättre grödor och bättre växter … Men hur gick det förra gången som världen hyllade genmanipulerade grödor?

Det här är en bok där vi redan har facit, men historien har en tendens att upprepa sig. Har vi mer vett idag att tänka på vilka effekter som kan uppstå? Allt är inte guld och genmanipulerade gröna skogar.

Skulle kunna bli en bra kuppfilm

Boken sträcker sig över större delen av 1900-talet och omfattar många olika länder och olika människoöden. Den omfattar också den största gen-heisten någonsin – detta skulle kunna bli en bra kuppfilm!, och det är denna stora fröstöld som har fått ge sitt namn till boken.

Det här är tankeväckande och rafflande läsning som bevisar att verkligheten ofta överträffar dikten – så här vansinniga saker hittar man inte i vanlig gammal sci-fi!

Skriven 2020-11-14

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners