KATHERINE APPLEGATE : DEN FANTASTISKA IVAN – en prisbelönt (nästan) sann (bok)historia får premiär på Disney+

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The One and Only Ivan
Förlag: B. Wahlströms
Illustrationer: Patricia Castelao
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 309
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-04-05

Den fantastiska Ivan är fantastisk på alla sätt och vis. Katherine Applegate har hämtat sin inspiration från en verklig berättelse, den om en gorillaunge som tillsammans med sin tvillingsyster tillfångatogs och transporterades till USA. Tvillingsystern dog under fraktens gång.

Levde ”människoliv”

Den ensamma överlevande gorillan blev adopterad av en vanlig amerikansk familj, han hade på sig kläder, gick på bio, gick på baseball, gick på restauranger (och fick extra ketchup!) och målade teckningar och tittade på TV och hade sönder sin spjälsäng … Han levde “människoliv” tills den dagen han blev för stor och för gammal och för mycket gorilla. Då blev hans nya “hem” en liten bur på en galleria. Med en däckgunga och en TV som underhållning. Själv skulle han underhålla det shoppande folket och dessutom måla bilder som såldes dyrt.

Gorillan får spela hjälterollen

Tillägget till den sanna historien är Ivans elefantkompisar, en äldre elefant som dör en sorglig död (för ägaren har inte råd med en veterinär) och en ny liten elefantunge, som Ivan bestämmer sig för att rädda.

Konst kan öppna dörrar. Och ge Ivan och den lilla elefanten ett nytt hem i en djurpark …Det här är en “rädda Dumbo” berättelse där den stora gorillan får spela hjälterollen.

Det finaste priset

Den verklige Ivan lever nu också ett lyckligt liv i en djurpark, tillsammans med andra gorillor. Och han målar fortfarande.

Newbury medaljen är bland det finaste som en barnbok kan vinna – det här är en fantastisk och fantastiskt bra och värdig vinnare!

Filmen The One and Only Ivan har premiär den 18 december på Disney+. Men vare sig du ser filmen eller inte … lägg vantarna på ett exemplar av boken. Det är den värd!

En sann saga om empati och konst som värmer i mörkret!

Skriven 2020-12-14

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners