JENNY LECOAT : INGEN VÄG HEM – stark sann thriller-historia om stort mod, sann vänskap och om att aldrig ge upp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hedy’s War
Förlag: Historiska Media
Översättning: Eva Andreasson
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 329
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-04-25

Jenny LeCoats debutroman är sällsynt gripande – men så är ju författaren inte vilken debutant som helst. Hon har en lång karriär som manusförfattare och stå-uppare bakom sig, och hon har en personlig koppling till historien. Hennes förfäder var med i motståndsrörelsen på Jersey och hamnade så småningom i koncentrationsläger.

Att kanalöarna Guernsey och Jersey ockuperades av nazisterna är något som inte ofta behandlas i film och litteratur. Vi brukar tänka oss att de stora dramerna utspelar sig på den europeiska kontinenten, eller möjligen i norra Afrika – som i Casablanca.

På flykt … men det förflutna kommer ikapp

Huvudperson i Ingen väg hem är Hedy Bercu – en kvinna av judisk härkomst som flytt tillsammans med sin katolske vän Anton från Österrike. De har hamnat på ön Jersey, ett turistparadis som är känt för vackra sandstränder och Jerseykor.

Jersey borde väl vara säkert? Icke. Kriget finns överallt. Hedy möts av många fördomar från lokalbefolkningen eftersom hon bryter på tyska. Då är hon väl en fiende? Anton blir ihop med den vackra Dorothea, och då förskjuts hon av hela sin familj. Hedy får svårare och svårare att få jobb.

Infiltration och förälskelse i fiendeland

När tyskarna invaderar Jersey fruktar Hedy för sitt liv – men samtidigt får hon ett relativt välbetalt jobb som översättare på tyskarnas högkvarter. Det finns inte många som är tvåspråkiga i engelska och tyska på den lilla ön. Hedy planerar små sabotage när hon genomför sitt tråkiga arbete – och hon planerar absolut inte att bli förälskad i Kurt, en stilig tysk mekaniker … Men hjärtats vägar är outgrundliga. Kurt räddar Hedy gång på gång, men han vet inte att hon är judinna. Rasblandning är strikt förbjudet enligt tysk lag, och deras romans är bokstavligen kärlek med livet som insats – för dem båda.

Skrämmande thriller och vacker vänskap

Jenny LeCoat har förvandlat en verklig historia till en skrämmande thriller. Hedy, Kurt, Dorothea, Anton … hur ska det gå för dem?

Vänskapshistorien mellan Hedy och Dorothea är vackert och övertygande skildrad. När de för första gången möts är det ingen som anar att det är, för att parafrasera Casablanca, “the beginning of a beautiful friendship”. Doroteas mod, vänlighet och medmänsklighet lyser som en fyrbåk i en allt mörkare värld. En sann hjältinna.

print

Våra samarbetspartners