JONAS JONASSON : HÄMNDEN ÄR LJUV AB – lång startsträcka utan skratten och kändistätheten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Piratförlaget
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 415
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-01

Under en blöt midsommarfest föds idén. De vanligtvis så hämmade och artiga grannarna bekänner att de alla har hämndfantasier. Till och med den snälla och beskedliga prästen som citerar Matteusevangeliet om att vända andra kinden till … och sedan tillägger hon att hon aldrig haft mycket till övers för Matteus. Slutligen utlyses en pristävling för bästa hämndfantasin – och en annan beskedlig kvinna tar hem första priset för en verkligt raffinerat konstruerad hämnd.

För nästan alla de församlade är detta bara lite harmlöst festsnack på fyllan. För alla utom en … Hos den skrupelfrie reklammannen Hugo Hamlin föds en idé, baksmällan till trots. Om han kan sälja rutten apelsinmarmelad och annat som folk inte vill ha och inte behöver med hjälp av hittepåord som “umami” och dylikt … då borde han väl kunna sälja något som folk verkligen vill ha? Företaget Hämnden är ljuv AB grundas …

Hämnd via värdefulla(?) målningar

De första hämndaktionerna är både mesiga och dyra och det är oklart om de som beställer dem får något ut av dem … Men så kommer Kevin och Jenny in på Hugos kontor och erbjuder sig att arbeta gratis om de kan få hämnd på “jävla Victor”. Som är i konstbranschen. Vägen till hämnd: ett par målningar som kan vara värda miljoner … eller ett par dollar. Beroende på vem som målat dem. Karusellen går igång, efter att halva boken är läst och efter att ett stort antal karaktärer omständligt har presenterats.

Startsträckan är onekligen lång denna gång. Karaktärerna är som små pappdockor utan liv som flyttar runt. Man snubblar heller inte över kändisar och makthavare … Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann… (som blev filmatiserad med Robert Gustafsson i huvudrollen) har lagt ribban högt när det gäller tempo och tokerier.

Skratten och kändistätheten saknas

Jonas Jonasson firar nu tio år som författare och “globalt fenomen” – hans femte roman Hämnden är ljuv AB kommer ut på en hel massa språk samtidigt (det är så att man börjar tänka på filmen Översättarna …). Bakom sig har Jonasson fyra romaner och sexton miljoner sålda böcker i hela fyrtiosex länder. Mycket siffror. Bok nummer fem avviker egentligen inte från Jonassons vanliga välkända formula.

Men det som till sist saknas är skratten och kändistätheten. Det uppstår inte så många roliga situationer och det tar som sagt en halv bok innan karusellen sätts igång. I Goda Rån är dyra av Catharina Ingelman-Sundberg fick man en helkul och totalt utflippad heist redan under de första tjugo sidorna – och dessutom levande miljöer och karaktärer, som utvecklas hela tiden.

Roligt med sydafrikansk expressionist

Här blir det mycket samma sak hela tiden. Det roliga är däremot en utflykt genom den europeisk-afrikanska konsthistorien, med sydafrikanska expressionisten Irma Stern i centrum. Ja, hon har funnits i verkligheten. Bilder av tre av hennes målningar i färg medföljer boken. Det är lätt att förstå de som totalförälskar sig i hennes målningar direkt – wham! bam! – bara sådär! Känslan är så omedelbar … Det är två falska Irma Sterns som ska “upptäckas” och ge både storkovan och ljuv hämnd.

Är väl känslan som räknas

Någonstans i bakhuvudet dyker det däremot upp en teori som Christian Bale vädrar i American Hustle (en annan heist story med snabbt tempo) framför en falsk Rembrandt som hänger på ett museum och alla tror att tavlan är äkta … Om du kan måla lika bra som Rembrandt och få alla att TRO att det är en äkta Rembrandt – är du då inte en större konstnär än Rembrandt?

Det är väl känslan inför målningen som räknas – inte vem som gjort den eller vad fin-nissarna säger att man ska gilla och vad som ska vara värdefullt.

Leonardo, Michelangelo och assistenter på målarfirman

Och alla modenycker kommer och går och kommer tillbaka. Bilder där det syns vad motivet föreställer kommer också tillbaka som mode. Oavsett fin-nissarnas preferenser. Precis som axelvaddar. Och glitter. Och glamrock. Och platåskor. Det är ofrånkomligt.

Och någonstans mumlar kändisar som Leonardo och Michelangelo från sin spökvärld att de inte ens målat allt som de faktiskt har signerat … För vad har man annars assistenter till på målarfirman?

Skriven 2020-12-12

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners