BUDAPEST – skojfrisk tramskomedi med hjärta bär sin grovkorniga humor med stolthet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Xavier Gens
Skådespelare: Manu Payet, Jonathan Cohen, Monsieur Poulpe, Alice Belaidi, Alix Poisson
Land: Frankrike/Belgien
År: 2018
Genre: Komedi
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Xavier Gens, mest känd för den enastående hårda galna familjen-på-landet-skräckisen Frontiér(e) och den floppande filmatiseringen av dataspelet Hitman satsar här på en tramskomedi av det grabbiga slaget, och det går ju inte så tokigt. Budapest är en skojfrisk skapelse i högt om än inte hysteriskt tempo som bär sin grovkorniga humor med stolthet och insikten att det måste finnas en poäng i vulgariteterna också för att uppnå ett gott resultat.

Ger chefen en ordentlig snyting

Vincent och Arnaud är bästa vänner som fått nog. Nog av att behöva stå i ändlösa köer utanför de coola Parisklubbarna och nog av sina skittrista kontorsjobb. Men inspirerad av en tipsande strippa får de en idé. Vad sägs om att arrangera tokiga weekendresor för partysugna svensexegäng till Budapest, undrar Arnaud retoriskt, varpå Vincent replikerar tvekande. Men när den sistnämnde ger sin översittare till chef en ordentlig snyting finns förstås ingen återvändo, så nu gäller det bara att övertyga fruarna om den lysande idén.

Frisinnad lyxig nattklubb

I slutänden får duon både klartecken och avsevärt stöd för sin idé på hemmafronten och beger sig till den ungerska huvudstaden för att rekognosera. Där möts de redan på flygplatsen av den märklige Georgio, som lovar guida sina franska uppdragsgivare i den ungerska storstadsdjungeln och introducera dem för lämpliga attraktioner åt festsugna svensexegäng. Som en skjutbana med fler vapen i sin besittning än hos den av värsta av NRA-fanatiker, och en frisinnad lyxig nattklubb som får en att associera till en mer lössläppt variant på den tillställning Tom Cruise råkar hamna på i Eyes Wide Shut minus maskerna och sektscenariet.

Berusade män kör stridsvagn

Med detta sagt; efter en skakig inledning på affärerna går det snart alldeles lysande, men löftet om att inte själva festa med klienterna är svårt att hålla för våra entreprenörer. Så fnurror på tråden uppstår både på hemmafronten och mellan vännerna själv. Det finns såklart en sensmoral i det här; skärp dig, väx upp och kom ihåg vad du har. Men samtidigt är ju syftet i den här nischade komedigenren att uppvisa de (fest)liga upptågen på ett så roligt och galet sätt som möjligt. Så givetvis bjuds man både på montage där berusade män kör stridsvagn och skjuter sönder saker och onödig nakenhet med tillhörande hämningslösa sexuella situationer.

Att skjuta ihjäl till ett bra pris

Ja, också odlas förstås myten om de farliga och laglösa gamla öststaterna, och då menar jag inte på ett så brutalt sätt som i Eli Roths Hostel. Däremot finns här en putslustigt obekväm scen där föreståndaren på nämnda skjutbana erbjuder sina franska vänner att få skjuta ihjäl sin å huvudets vägnar funktionsnedsatte medhjälpare till ett bra pris. Smaklöst? Kanske det, men mörk humor är också humor.

Damerna smartare än sina ”gubbar”

Fast på det hela taget är det förstås lättast att dra paralleller till den första filmen i Baksmällantrilogin. Upplägget är likartat, och humorn likaså. Dock skulle jag nog vilja säga att fruarna här tilldelats avsevärt större roller. För att inte tala om betydelse. Inte minsta får dessa roliga, attraktiva och sympatiska damer både sista skrattet och tar hem spelet. Men så är de också faktiskt också smartare än sina ”gubbar”. Och definitivt inga dörrmattor.

Vad mer? Jo, precis som sina amerikanska kusiner American Pie och just Baksmällan finns det hjärta i Budapest, och det lyfter i slutänden också helheten.

Skriven 2020-12-03

print

Våra samarbetspartners