KALLE ANKA på glassigt uppdrag i Uppsala

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Se upp Pelle Svanslös! Nu intar Kalle Anka Uppsala!

Visst kan man lära sig en hel del av världens mest berömda ankor! Amerikansk geografi och historia får man på köpet när man läser om farbror Joakims ungdomsäventyr under den högst verkliga guldrushen i Klondyke. Så varför skulle inte svenska författare låta kändisankorna resa runt i Sverige och bjuda på det mesta och det bästa av svensk geografi och historia? Givetvis med en fjäderlätt glimt i ögat!

Tidigare har Kalle Anka gjort hela Nils Holgerssons underbara resa i äkta anktappning, ett helt nummer om sagor och det finns specialnummer med ankbesök i Göteborg och Kalmar … Och nu … Vart är vi på väg?

Ledtråd för tio poäng: Staden syntes nyss i vacker tecknad form på biodukarna … och i förgrunden syntes kattungarna Pelle Svanslös och Maja Gräddnos! Rätt svar: Uppsala!

Visst katten svänger det om det nya äventyret!

Kalle Anka och Knattarna reser för första gången i Ankeborgshistorien till Uppsala. Orsaken? Farbror Joakim är på jakt efter ett mycket hemligt recept …

Släktforskning kan leda till allt möjligt och farbror Joakim har kommit fram till att moster Malvina – som simmade iland vid Kalmar – var på väg till Uppsala för att lägga vantarna på ett hemligt recept, som hon var mycket entusiastisk över. Och Malvina blev aldrig entusiastisk över någonting. Receptet, tror Joakim, kan vara ett ungdomselexir … Som han tänker tjäna storkovan på.

Eftersom Joakim är så upptagen skickar han Kalle och Knattarna till Uppsala. Till Kalles stora förtret, för han hade helst velat ligga hemma i hängmattan och äta glass. Mums!

Kändiskatter i Uppsalas fabelvärld

I Uppsala syns en hel del känd Uppsaliana … På det berömda biblioteket jobbar numera en vacker vit katt som enligt namnskylten heter Maja G. – och hon visar sig vara mycket snäll och hjälpsam. Hon vet precis vem som kan hjälpa till att hitta receptet – hennes mycket specielle vän Pelle!

Det är kul att se kändiskattungarna från bio – nu vuxna i en fabelvärld i Uppsala – med jobb på de finaste Uppsala-sevärdheterna!

Historien har också en mycket bra twist – Joakim får sitt värdefulla recept och Kalle får sin glass … för receptet var på just detta: glass! Ochingetsäljer så bra som trendig glass gjord enbart på äkta och naturliga råvaror … Så fick man in lite miljötänk i historien!

Glass har en 2000 år lång historia …

Designad att passa in i Ankeborgs värld

Det är nu tredje året i rad som en omröstning bland Kalle Ankas läsare genomförs där läsarna väljer en stad som vinner ett celebert ankbesök. Tidigare vinnare av ett exklusivt ankbesök är Göteborg (2019) och Kalmar (2018).

Uppsala i sig ser ut som en sagostad, som designad för att passa in i Ankeborgs värld … och med en fin fabeltradition sedan 1939, då Sveriges mest berömda kattunge såg dagens ljus.
I serien En resa för ett recept får vi följa med i Malvinas fotspår – och alla som gillar att rita på ankornas släktträd har ju julafton.

Berättelsen utspelar sig bland annat på Uppsala universitetsmuseum, Gustavianium, biblioteket Carolina Rediviva och Uppsala Centralstation.
Givetvis är det en fin hommage till Gösta Knutsson att hjälparna som representerar lokalbefolkningen gestaltas av lätt igenkännbara katter …
Bakom historien står fyra svenska seriekreatörer – manusförfattarna Unn och Stefan Printz-Påhlson, Joakim Gunnarsson (synopsis) och tecknaren Tony Cronstam.

Arbetet med nästa ”ank-treatment” redan igång

*Kalle Anka & C:o nr 46 släpptes tisdagen den 10 november. Samtidigt släpptes en ankifierad stadskarta över Uppsala, som kan laddas ner från KalleAnka.se.

Vart är vi på väg nästa gång? Arbetet med att se ut den svenska stad som ska få full “ank-treatment” inför 2021 är redan igång …
Förslag kan lämnas på Kalle Ankas Facebooksida.

Avnjut det nya läckra numret med en stor portion hemgjord glass!

Skriven 2020-11-10

print

Våra samarbetspartners