GOLIATH (säsong 1) – Billy Bob Thornton axlar sin huvudroll som nerdekad lagvrängare som bara han kan i underhållande ”legal drama”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av David E. Kelley och Jonathan Shapiro
Regi: Lawrence Trilling (episod 1, 6, 7, 8), Alik Sahharov (2, 4, ), Anthony Hemingway (5), Bill D’Elia (3)
Skådespelare: Billy Bob Thornton, William Hurt, Maria Bello, Olivia Thirlby, Nina Arianda, Molly Parker, Tania Raymonde, Sarah Wynter, Britain Dalton, Diana Hopper
Land: USA
År: 2016
Genre: Juridiskt drama
Längd: 8 episoder á 54-59 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

David E. Kelley är advokaten som sadlade om, till manusförfattare, flyttade till Hollywood, och slog stort med diverse ”legal dramas” för tv-skärmen. Lagens änglar, Ally McBeal, Advokaterna, Boston Legal och Harry’s Law har alla skapats av denne produktive manusförfattare. Så varför ändra ett vinnande koncept? Här kommer ännu en serie med juridiska förtecken. Goliath är titeln, och Billy Bob Thornton axlar huvudrollen som nerdekad lagvrängare på ett sätt som bara han kan. Han kunde för övrigt så bra att han belönades med en Golden Globe för sin insats redan denna första säsong.

De som känner sin Bad Santa vet dessutom vad som åsyftas vad gäller egenskaperna hos Billy; lättirriterad, intolerant, vresig, och alkoholiserad till synes bortom all räddning. Men ändå begåvad med ett gott hjärta djupt där inne i kroppsmörkret är nämligen hans karaktär Billy McBride. Och icke minst briljant på ett hederligt arbete när andan faller på, till skillnad då mot Willy i Bad Santa.

Mördade en hel familj

En gång i tiden var Billy dock omsusad, hyllad som den bäste och grundare av en välrenommerad advokatfirma i Los Angeles tillsammans med kollegan Donald Cooperman. Sagan skulle dock få ett abrupt slut när en mordmisstänkt, som han lyckats få frikänd på grund av en teknikalitet mördade en hel familj efteråt. Då valde Billy att lämna sitt livsverk och bosatte sig på ett enkelt hotell i Santa Monica. Dagarna i sin tur började spenderas i ett alkoholrus på baren intill, och så har det varit alltsedan dess.

Iscensatt explosion eller självmord?

Fram till nu det vill säga. För när mäklaren och tillika deltidsadvokaten Patty Solis söker upp honom och presenterar ett fall där en exploderande båt leder till en mäktigt företag i vapenbranschen accepterar han väldigt motvilligt uppdraget. Företagets juridiska team hävdar att explosionen medvetet var iscensatt av den manlige passageraren på båten i syfte att begå självmord medan Patty tror att vapentillverkarna är ansvariga på ett eller annat sätt. Allt med syfte att mörka skumma företagshemligheter.

Utspelas till större delen utanför rättssalen

Alla som tycker detta låter som ännu ett drama på temat David mot Goliath i rättegångssalen kan räcka upp handen nu. Men det är inte det enda den här serien förlitar sig på. Det finns nämligen en knorr också, och den är att Billy och Patty ställs mot den förstnämndes tidigare livsverk och advokatfirma.

Men inte nog med det; Billys ex-fru Michelle finns också kvar på den gamla flådiga arbetsplatsen. De har en uttalat komplicerad relation med varandra, men någonstans finns också alltjämt ömsesidigt varma känslor – om än inte kärlek – kvar.

Detta är upplägget, och för den som nu tror att Goliath är ett rent och skärt rättegångsdrama har fel för sig. Större delen av handlingen utspelas faktiskt borta från förhandlingsbordet och utanför rättssalen. Istället är fokus på arbetet, privatlivet och inte minst hoten kopplade till det aktuella fallet. Samt även inte minst intrigerna på Billys gamla arbetsplats på advokatbyrån där den skygge brännskadade ex-kollegan Donald Cooperman manipulerar sina anställda från sitt ständigt mörklagda kontor, som få har den tvivelaktiga förmånen att få besöka.

Vimlar av färgstarka karaktärer

William Hurt lyser för övrigt i rollen som Cooperman, och gör honom till en långt ifrån sympatisk, men ändå nyanserad figur man blir nyfiken på att få veta mer om. Överhuvudtaget vimlar det av färgstarka karaktärer i den här serien. Som Patty Solis, denna ambitiösa raka dam , vars gåpågiga approach mot Billy initialt gör honom ovanligt lättstött. Eller Lucy Kittridge (Olivia Thirlby, No Strings Attached, Dredd, den unga ogenerat äregiriga advokaten, som när chansen kommer gärna trampar på lik – läs kollegor – för att kunna hoppa över några pinnhål i hierarkin. Eller Brittany Gold (fyndet Tania Raymonde), en medhjälpare och tillika prostituerad Billy har ett icke sexuellt inte alldeles enkelt förflutet med.

Ovanligt många starka kvinnoroller

Ja, också ser finns Billys ex-fru Michelle i alltid lika sevärda Maria Bellos skepnad och Molly Parker (Dexter, House of Cards), som advokaten med uppdrag att stå i frontlinjen och försvara vapenföretaget mot Billy och Patty i fallet med den exploderande båten.

Vid närmare eftertanke finns här ovanligt många bra och för den delen också starka kvinnoroller i Goliath, och inte mig emot. Den här serien påminner om något en om hur många duktiga aktriser det finns. Så fram för mer av samma vara i andra serier.

Offrar realismen på underhållningens altare

Fast bortsett från det; nej, Goliath erbjuder knappast något nytt, men på något sätt har David E. Kelley alltid en förmåga att hitta nya vinklar på sina juridiska historier. Sedan säger jag inte att allt man bjuds på ter sig trovärdigt, Kelley offrar en del av realismen på underhållningsvärdets altare. Inbillar jag mig i alla fall. Men än sen då; Goliath utger sig inte på det hela taget inte för att vara vare sig The People v. O.J. Simpson, John Grishams A Time to Kill eller för den delen 12 edsvurna män.

Men det är fängslande ändå. Så fängslande att en fjärde säsong är på gång. Kanske dags för publiken att upptäcka dess hemvist Amazon Prime på allvar nu.

Skriven 2020-11-13

print

Våra samarbetspartners