TINY TIM: KING FOR A DAY – ett tidsfenomen på rätt plats i rätt tid i en tragisk historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Johan von Sydow.
Dokumentär med Richard Barone, Wavy Gravy, D.A. Pennebaker, Liz Schack, Tiny Tim
Premiär 2020-11-13
Betyg: 4

Sextiotalet var en turbulent tid i USA och man skulle kunna tro att allt handlade om Vietnam, Muhammad Ali, Beatles, hippierörelsen … och Tiny Tim. Jag såg honom gifta sig hos Johnny Carson i The Tonight Show (som bara toppades av månlandningen) och gästa Dan Rowan och Dick Martin i Laught In (Partaj på svenska), men tyckte mest han var en suspekt figur och såg honom som ett tidsfenomen.

I backspegeln förstår jag att jag borde reagerat när jag sprang på honom några gånger på Sinatras Reprise records där han toppat hitlistorna med Tiptoe Through The Tulips. Sinatra hade tidigare bara samlat likasinnade som Dean Martin, Sammy Davis, Kelly Smith och Rosemary Clooney på bolaget, men hade du drygat ut med pop- och rockstjärnor som Fats Domino och den ultimate Tiny Tim.

Först som sist vill jag korka upp en flaska champagner för Johan von Sydow för att han överhuvudtaget dammat av denne fascinerande figur som onekligen var rätt man på rätt plats när det begav sig. Med sitt långa hår, aningen för trånga kavaj och ukulele sjöng han allt från den tidens pop till Rudy Vallée och Ross Columbo, artister som var skuggor ur det förgångna redan då. När han gästade Bing Crosby på Hollywood Palace visade det sig att han kunde sjunga alla Crosbys låtar bak och fram.

Hans privatliv var dock en tragisk historia, och från att ha blivit hånad och misshandlad av föräldrarna och fått mer eller mindre livnära sig på att agera “freak” på klubbar och cirkusar fick han till slut smaka segerns sötma. Bara för att i utförsbacken åter få erfara att livet är som en berg-och-dalbana.

Johan von Sydow låter animerade sekvenser bollas med intervjuer och kommentarer av vänner och dottern som lite cyniskt noterar att hon är dotter till Tiny Tim, men att det absolut inte hennes fel.

Man skulle gärna höra vad några fantaster från de gyllene åren hade att säga om deras relation till Tiny Tim. Som berättarröst hör vi emellertid “Weird Al” Yankovic och det är gott nog.

Skulle då Tiny Tim kunnat slå igenom i dag?
Knappast läge för något sådant original i en tid när de trängs om uppmärksamheten på nätet. En högst underhållande film inte minst för en som stod på barrikaden när det begav sig.

Skriven 2020-11-11

print

Våra samarbetspartners