JULES VERNE & ANDREAS PALMAER : JORDEN RUNT PÅ 80 DAGAR – ny version av klassikern med maffiga bilder i färg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Mats Minnhagen
Originaltitel: Le tour du monde en quatrevingt jours
Serie: Äventyrsklassiker
Genre: Klassisk skönlitteratur
Antal sidor: 152
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-05

Jorden runt på 80 dagar har blivit filmatiserad många gånger – och Jules Verne är även favoritförfattaren som diskuteras i den franskspråkiga filmen Yao. Jules Verne är känd som en föregångare inom science fiction genren … och Jorden runt på 80 dagar är förmodligen hans mest “normala” bok. Inga världsomseglingar under havet, inga resor till månen, inget som inte skulle kunna ha åstadkommits under Jules Vernes livstid. Ändå är Jorden runt på 80 dagar Jules Vernes mest spännande bok. Det är inte konstigt att den har blivit filmatiserad så många gånger … och nu är det dags för en ny sorts adaptation – en lättläst version med maffiga flerfärgsbilder.

Futtigt snack om intjänade timmen sommartid

Det som är mest fascinerande med Jorden runt på 80 dagar … är att den inte har förändrats med tiden. Om man reser jorden runt kan man tjäna in en hel dag … eller förlora en hel dag. Beroende på vilket håll man reser, medsols eller motsols. Resan tar givetvis lika lång tid, men ändå skiljer det två dagar i tid!

Det får allt snack om den borttappade eller intjänade timmen sommartid och vintertid att verka futtigt. Tänk om man skulle bli av med en hel dag istället! Eller … tänk om man skulle få en extra söndag på köpet! Istället för bara en extra timme på söndags morgon (Ja, klockan tre i natt blev klockan istället två …)

Passepartout berättelsens hjälte

Klockor och tid som ställs om går som en röd tråd genom hela Jorden runt på 80 dagar. Hjälten i historien är för ovanlighetens skull en britt, Jules Verne var fransman och fransmän är preferensen för att genomföra hjältedåd. Men samtidigt är Phileas Fogg något av en karikatyr av den korrekte brittiske gentlemannen … och på så sätt bli istället Foggs franske betjänt Passepartout berättelsens hjälte.

En nitisk detektiv med det lustiga namnet Fix följer också efter Fogg jorden runt, eftersom han felaktigt har fått för sig att Fogg är en bankrånare … Men arresteringsordern gäller retfullt nog för Fix bara på brittisk mark, alltså inte i Japan eller i USA … som nyligen brutit sig ur The Commonwealth.

Vägrar ställa in sin klocka

Passepartout är på många sätt en rolig och sympatisk hjälte … Han vägrar hela tiden (på ett mycket franskt sätt) att ställa om sin klocka, som han ärvt, när de reser genom olika tidszoner, och det är på många sätt Passepartout som ser till att Fogg lyckas med resan och vinner sitt värdefulla vad … att det faktiskt går att resa jorden runt på 80 dagar.

Idag går det mycket fortare. Men är inte lika spännande eller dramatiskt.

Jorden runt på 80 dagar har blivit stilbildande i alla bort-och-hem-igen-äventyr, vare sig med eller utan hobbitar, där berättandet beskriver en cirkelrörelse. Alla äventyr syftar bara till en sak: att komma hem igen. Hemmet är inte bara utgångspunkten – utan även målet.

Nelli Bly gjorde en liknande resa

Kul att notera: Boken Jorden runt på 80 dagar kom 1873. 1889 gjorde den amerikanska undersökande journalisten Nellie Bly en liknande jorden runt-resa på riktigt. Det tog henne 72 dagar – och hon skrev en bästsäljare på köpet.

…Liksom Michael Palin

I modern tid har Michael Palin försökt att göra om Foggs bedrift, men bara med den typ av färdmedel som stod till buds för Fogg. Palin hävdade att det var ännu jobbigare att resa idag … speciellt att komma över alla gränser med ett filmteam i hälarna!

Skriven 2020-10-25

Läs mer om boken här

Kuriosa
Michael Palin gjorde alltså 1988–89 en resedokumentär för BBC med samma titel, där han genomförde i stort sett samma resa med bara sådana kommunikationsmedel som fanns till buds på Foggs tid, och visade därmed att inte ens med BBC:s hela organisation bakom sig var företaget så särskilt mycket lättare än det hade varit på 1800-talet. Han hade ett kamerateam med sig som snarare var i vägen, problem med gränspassager, tillstånd med mera.

print

Våra samarbetspartners