ÅRETS BÄSTA KRIMINALROMANER – vår kritiker Belinda Graham sållar och tipsar bland nomineringarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Svenska Deckarakademin har sagt sitt och vaskat fram sina favoriter ur årets bokflod. Har de rätt? Har de missat något? Vem vinner de fina priserna och vilka böcker blir bästsäljare inför jullovet?

Deckardrottningar still going strong

Det har varit ett mycket starkt “crime time” år i år … när det gäller svensk litteratur, är det gäller översatt litteratur och givetvis – när det gäller “crime time” inom barn- och ungdomslitteratur. Man skulle lätt kunna ha fem nominerade även i denna kategori! De tre nominerade är samtliga väldigt bra och mycket värdiga vinnare – så passa på att bunkra upp till läslov och jullov! Det är roligt att se att deckargenren håller så hög standard inom barnlitteraturen! Inskolningen på genrelitteratur sker tidigt …

När det gäller genren “Bästa svenska kriminalroman” finns inget att anmärka på kvaliteten – och det märks också att de svenska “deckardrottningarna” är “still going strong”. Det märks också att många även kommer på tal när det gäller “romanpriser”. Mycket är alltså inte rent ut genrelitteratur utan snarare “vanliga romaner” – välskrivna och med små kriminslag.

Tove Alsterdal och Stina Jackson är favoriter

De nominerade är: Tove Alsterdal med Rotvälta, E.L. Dezmin med Mig skall intet fattas, Stina Jackson med Ödesmark, Kristina Ohlsson med Stormvakt och Christina Wahldén med Nämn inte de döda.

Tove Alsterdal och Stina Jackson är favoriterna i år – och det är väldigt svårt att välja vilken roman som är “bäst” när de båda är så bra – både som “roman” och som deckare. Kanske är det Alsterdals tur att vinna i år? Hennes Ådalenmotiv i Rotvälta är både välgjort och tänkvärt, och fungerar på så många plan. “Serier” brukar däremot ses som “mindre fint” än solodeckare – så där har Stina Jackson övertaget med sin Ödesmark För övrigt så vann Stina priset för Årets roman förra året – med en annan fristående deckare.

Inte nominerade som är ”la créme de la crime”

Flera författare har kommit ut med mycket bra böcker i år, och de fem nomineringarna har inte räckt till att uppmärksamma ens de allra bästa svenska deckarna.

Här ett axplock av svenska böcker som är ”la créme de la crime” och som inte blev nominerade:

Anders de la Mottes Våroffer har avslutat en mycket stark kvartett, Anders Roslunds Sovsågott är ännu bättre och ruggigare än Jamåhonleva – och en mycket skrämmande samtidskommentar! Arne Dahls Friheten var fantastiskt bra – och det är lätt att förstå att Herr Arne är britternas favorit är det gäller nordisk krim (även filmatiseringar av hans romaner håller en hög lägsta nivå).

Pascal Engmans Änkorna är en mycket stark thrillerupplevelse och på många sätt ovanlig i det svenska deckarlandskapet. Sist men inte minst: Mons Kallentoft tar verkligen ut svängarna – både när det gäller det språkliga och när det gäller actionsekvenser – i sitt magnum opus Hör mig viska. Kallentofts bästa någonsin!

När det gäller bästa deckardebut … är största överraskningen att Ur Askan av Lina Arklew inte är nominerad. Det är en urbra debut och romanen använder en verklig tragedi, Estonias förlisning, som realistisk bakgrund på samma sätt som Rotvälta använder skotten i Ådalen.

Amy Engel – någon att hålla ögonen på

Det har också varit ett bra år för översatta kriminalromaner … Det har kommit ut fler bra deckare än vad man hinner med att lista ( och läsa …) Mycket positivt är att Amy Engel för första gången blivit översatt till svenska – här är en författare att hålla ögonen på och hon gör något helt eget i deckare-och-thrillergenren.

Engels Alltid en dotter är en av de fem nominerade till bästa översatta deckare …

Här är alla de nominerade: Amy Engel med Alltid en dotter, Cara Hunter med Ingen utväg, Deon Meyer med Villebråd och Denise Mina med Verkliga brott och Olivier Norek med Ytspänning.

Facit: fyra översatta från engelska och en översatt från franska.

Denise Mina återvänder ofta på “bästa”-listan, och hon är så bra att hon skulle kunna vinna år efter år. Ja, hon har vunnit förr! Cara Hunter kommer förresten snart på Sverigebesök och ska medverka på Svenska Deckarfestivalen för att möta sin nordiska publik.

Bästsäljare översatt från franskan

Vilka böcker saknas på listan? Väldigt många, i och med att 2020 varit ett så starkt år för översatta deckare. Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker är Twin Peaksliknande och vindlande, och kom ut redan i januari – och det är extra kul med en bästsäljande succédeckare översatt från franskan!

Sekwa förlag brukar stå för de flesta kvalitetsdeckarna översatta från franskan – så även i år, och visst har de ännu en ny kanondeckare nominerad – Olivier Noreks Ytspänning.

En trend på uppåtgående

Kostymdrama möter deckare är en ny, framgångsrik genre – nyligen blev Brontësystrarna deckare i en ypperlig kvalitetsdeckare Systrarna på heden …
På närmare håll löser H.C. Andersen mordmysterier i Mordet på en sjöjungfru … Kostymdrama möter deckare är en stark trend på uppgående.

Nordiska deckare i allmänhet och “nordic noir” i synnerhet är också en stark trend på uppåtgående … Liksom deckare som är som “romaner” …

Vore en självklar nominering

I hela värden ligger Delia Owens starka debut Där kräftorna sjunger på listorna över bästa deckare och mest sålda deckare – i Sverige ligger den på listan över bästa och mest sålda romaner och boken blev nyligen framröstad till Årets roman i Sverige. Där kräftorna sjunger blandar naturromantik och coming of agestory, och varvar denna berättelse med ett rättegångsdrama, där huvudpersonen är misstänkt för att ha mördat en av sina två beundrare. Närapå självklart att nominera denna bok till årets bästa deckare … Fast titeln i fråga kanske redan har vunnit för många priser?

Vilka tar hem årets deckarpriser? Det kommer inte att vara något mysterium länge till – den 22 november vet vi svaret!

Skriven 2020-10-25

Hela listan på de nominerade:
De fem som nominerats för bästa kriminalroman är:
Tove Alsterdal: Rotvälta (Lind & Co)
E.L. Dezmin: Mig skall intet fattas (DareMe Publishing)
Stina Jackson: Ödesmark (Albert Bonniers Förlag)
Kristina Ohlsson: Stormvakt (Forum)
Christina Wahldén: Nämn inte de döda (Forum)

De fem som nominerats till årets bästa svenska debut är:
Edvard Fenvik: Blodsband (Lind & Co)
Maria Grund: Dödssynden (Modernista)
Jens Lönnaeus: Clara (Historiska Media)
Peter Mohlin & Peter Nyström: Det sista livet (Norstedts)
David Ärlemalm: Lite död runt ögonen (Forum)

De fem som nominerats för bästa översatta kriminalroman är:
Amy Engel: Alltid en dotter (”The Familiar Dark”, övers. Manne Svensson; Albert Bonniers Förlag)
Cara Hunter: Ingen utväg (”No Way Out”, övers. Jan Risheden; Louise Bäckelin Förlag)
Deon Meyer: Villebråd (”Prooi”, övers. Mia Gahne; Weyler)
Denise Mina: Verkliga brott (”Conviction”, övers. Boel Unnerstad; Modernista)
Olivier Norek: Ytspänning (”Surface”, övers. Cecilia Franklin; Sekwa)

De nominerade för Spårhunden, priset för bästa barn- och ungdomsdeckare är:
Kalle Holmqvist: Det går en mördare lös – en historia från 1721 (Liber)
Elin Hägg: Den stora bankbluffen (Opal)
Peter Lindström: Diamantkungen (Rabén & Sjögren)

print

Våra samarbetspartners