THOMAS ENGSTRÖM & MARGIT RICHERT – Vad händer med människorna när det värsta redan har hänt?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

16-årige Erik hittar sina föräldrar döda i bastun.

Så börjar Nattavaara, första delen i Thomas Engströms och Margit Richerts trilogi om Nordmark, som utspelar sig i en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ¬sönder samhället. Kvar finns människorna som överlevt – och de vägrar att ge upp.
Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi och undrar om föräldrarna i själva verket dog i någon farsot blir Erik bannlyst. Med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna.

Där finns jarlen – och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogarna. Samtidigt har hennes man Mårten försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.

NATTAVAARA är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där katastrof följt på katastrof, år efter år, tills samhället inte längre går att känna igen.

Norrbotten har brutit sig loss från ¬Sverige och styrs av det brutala Folkrådet, som omger den enväldige jarlen. På landsbygden råder hungers¬nöd, och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

MARGIT RICHERT, kulturskribent och litteraturkritiker i Aftonbladet, har tidigare varit krönikör i Svenska Dagbladet. Hon har vunnit Hirampriset för sin gärning som matskribent.

THOMAS ENGSTRÖM, författare och kulturjournalist, har skrivit de hyllade spionromanerna om Ludwig Licht, som också blivit internationell TV-serie. Han medverkar regelbundet på Aftonbladets kultursida.

De senaste åren har de rest runt i världen. Från Sjöbo till Ukraina, Georgien, Armenien, Turkiet, Mexiko, Rotterdam, Shetlandsöarna – och så tillbaka till Sverige, närmare bestämt Jokkmokk.

Samtidigt har de rest politiskt och intellektuellt, och tagit rejält med intryck av den krassa verklighet de mött. Där lades grunden till en mörk framtidsanalys.

Den utblicken har de tagit med sig in i arbetet med trilogin om Nordmark.

En Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit – fast i en nära framtid.

”Nattavaara lyckas klockrent förena klimatdystopi och politisk dystopi till en smart, gripande, mänsklig berättelse om vad som händer när allt som är fast förflyktigas.”
– Arne Dahl, författare

“Nattavaara har den detaljrikedom som behövs i en framtidsskildring … som att läsa Game of Thrones korsat med Mad Max II.”
– Lotta Olsson, Aftonbladet

© Bokfabriken AB

print

Våra samarbetspartners