DOKTOR KNOCK (Knock)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
DOKTOR KNOCK (Knock)
Småputtrig, inte alltför cynisk skojläkarkomedi, Frankrike/Belgien 2017
Regi: Lorraine Lévy
I rollerna: Omar Sy, Alex Lutz, Ana Girardot, Sabine Azéma, Pascal Elbé
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: TRE

Den inbillade sjuke av Moliére går fortfarande för fulla hus runtom i världen. Just nu i Sverige med Mikael Persbrandt och Petra Mede i huvudrollerna. Hur skulle Den inbillade sjuke se ut idag? En ny variant av denna franska klassiker är Knock, eller Doctor Knock, som handlar om en läkare som inser det lukrativa med sin profession, nämligen att inbilla folk att de är sjuka … Friska människor är ju bara människor som inte fått sin diagnos än!

Tar ut svängarna rejält i femtiotalskomedi

Teaterpjäsen Knock av Jules Romains skrevs 1923 och sedan dess har den filmats inte mindre än fyra gånger. Den fjärde gången med manus bearbetning och regi av Lorraine Lévy, en av Frankrikes mest framgångsrika kvinnliga regissörer, och med Hollywoods nya älskling Omar Sy i huvudrollen som Doctor Knock. Efter En Oväntad Vänskap och Jurassic World och en massa andra stora succéer tar nu Omar Sy ut svängarna rejält i en komedi som utspelar sig på femtiotalet. Filmen Doctor Knock hade fransk biopremiär 2017, och kommer nu för första gången ut på DVD, BD och VOD i Sverige, med svensk text.

Går hur bra som helst att låtsas vara läkare

Omar Sys rollfigur Knock är egentligen från början en smågangster i Marseilles, han flyr från en penningskuld, (och för att rädda sitt eget skinn) och utger sig för att vara skeppsläkare. Det verkar som en bra idé att åka till Indien för att slippa ifrån blodtörstiga gangsters … Hur det går att låtsas vara läkare? Det visar sig att det går hur bra som helst, för patienterna på skeppet är så bra på att ställa sina egna diagnoser, och det är bara att hålla med …

Gangsterlivet hinner ikapp honom

Efter en lyckad seglats (utan några dödsfall) och med pengar i kassan, bestämmer sig Knock för att utbilda sig till läkare på riktigt. Hans första tjänst blir i en liten by, omgiven av idyllisk fransk landsbygd, där alla är kärnfriska. Den gamle läkaren som ska pensionera sig är så klart utfattig. Det passar inte Knock. Han ser inte patienter, han ser klienter, och han vill ha många klienter … Det gäller bara att övertyga alla om att de behöver vård och mediciner! Och det lokala hotellet kan ju göras om till kurort eller spa. Knock ser möjligheter överallt, men så småningom hinner hans gamla gangsterliv ikapp honom. Han blir offer för utpressning, och dessutom blir han förälskad i den enda i byn som är livshotande sjuk på riktigt, en ung föräldralös flicka som lider av tuberkulos … Man kan kalla det karma. Eller dramatisk ironi.

Molière, med sin cyniska inställning till läkarprofessionen, hade förmodligen gillat denna komedi.

Omar Sy och lantlivets charm räcker långt

Doctor Knock gick inte upp på de stora biograferna i Sverige (till skillnad från En Oväntad Vänskap och Omar Sys många Hollywoodfilmer) och det här är en trivsam komedi, det allvarliga ämnet till trots, där Omar Sy och lantlivets charm räcker en lång väg för att göra filmen trevlig och lite småputtrig och inte alltför cynisk. Det hela påminner om den gamla brittiska serien All Creatures Great and Small (som handlar om en veterinär på landsbygden) och Knock får till och med äran att rädda livet på en gammal fårhund, som han senare adopterar.

En allegori över vår tid?

Men man funderar allvarligt på om denna komedi som här utspelar sig på 1950-talet, och från början utspelade sig på 1920-talet, egentligen inte ligger långt före sin tid … eller om denna nyfilmatisering är en allegori över vår tid? Idag är till exempel läkemedelsindustrin en av de mest lukrativa som finns. Alla verkar behöva mediciner och friska människor är ju bara sådana som inte fått sin diagnos än … Doctor Knock tar pulsen på en läkemedelsindustri som mest av allt finns till för egen vinnings skull, och där läkaren, likt Gudfadern, självklart tar den största delen av kakan.

Skriven 2019-10-27

print

Våra samarbetspartners