FOLLOW ME – Escape Room på nytt i väl ytlig lightbrutal variant på Hostel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Will Wernick
Skådespelare: Keegan Allen, Holland Roden, Denzel Whitaker, Ronen Rubinstein, Pasha D. Lychnikoff
Premiär: 2020-11-06
Betyg: 2

Regissören bakom en av tre vitt skilda existerande filmer från senare år med titeln Escape Room följer av någon anledning upp med en skräckis om ett gäng som vill uppleva spänningen i ett ruffigt och ovanligt skrämmande – vad annars – escape room. Samma sak tas således ett varv till, men denna gång bjuds man på ett par hyfsat överraskande twists, snarare än ett tvetydigt slut som i förstnämnda alster.

Cole är vloggaren för dagen som lever livet med äventyr och farligheter över hela världen. Grabben har massor av entusiastiska följare som finansierar hans händelserika liv och kommer med idéer på nya utmaningar. Den senaste raden är tänkt att föregå i Ryssland, så när vi introduceras för honom sitter han redan på ett plan till Putinland med fyra av sina beundrande vänner.

Efter lite sightseeing i Moskva med sin flashige guide Alexei bär det iväg till en fängelseliknande byggnad som sett sina bästa dagar. Där utlovas gänget en intensiv upplevelse i verklighetsnära hemskheter. Kul, tycker alla initialt, men snart upplever inte minst Cole att det hela ter sig väl realistiskt och våldsamt för sitt eget bästa. Det finns trots all gränser för hur erfarenheter som involverar en elektrisk stol, sträckbänk eller vattenfylld tank bör vara.

När sedan kvintetten till råga på allt inte kan ta sig ut ur byggnaden efter att ha klarat av dessa strapatser inser alla inblandade att de har tagit sig vatten över huvudet. Det är nämligen på detta stadium som Follow Me börjar leva upp till fördomen om de forna öststaternas farlighet, och ge associationer modell light åt Eli Roths två brutala Hostelfilmer.

Sistnämnda är för övrigt inte nödvändigtvis något negativt eftersom det ger Follow Me både en viss tyngd och en känsla av att det här är en film med en vilja att ta skräck på allvar. Sedan går det knappast att komma ifrån att man även bjuds på en hygglig dos spänning från och till.

Men med detta sagt; i slutänden ter sig Follow Me både väl ytlig och lättviktig. Ytlig för att filmen slarvar bort både ett rimligt djup i karaktärerna och den antydan till kritik och lätt satir av sociala medier och lättviktig för att skräckelementen trots goda intentioner inte levereras fullt ut med tanke på upplägget. Fast de där båda knorrarna som nämns inledningsvis uppskattas, det ska villigt erkännas.

Skriven 2020-11-05

print

Våra samarbetspartners