THE CRAFT: LEGACY – uppvisning i spänningslöst vattentrampande utan (skräck)nerv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Zoe Lister-Jones
Skådespelare: Cellee Spaeny, Zoey Luna, Lovie Simone, Hannah Gordon, David Duchovny
Premiär: 2020-10-28
Betyg: 1

The Craft eller Den onda cirkeln på svenska såg dagens ljus 1996 och gjorde Neve Campbell till en hyggligt stor stjärna som glänser hyfsat än idag. Samtidigt försvann de andra huvudrollsinnehavarna Robin Tunney och Fairuza Balk gradvis ur de större sammanhangen.

Men nu nästan ett kvarts sekel senare sluts i alla fall cirkeln för den sistnämnda. Balk figurerar nämligen i en miniroll i denna senkomna uppföljare, som på det hela taget mest ter sig som en reboot snarare än en uppföljare.

Fast frågar ni mig om det var en bra idé att börja om går det inte med bästa vilja i världen att svara något annat än nej. På det hela taget var det länge sedan jag såg en så avslagen skräckfilm. Mitt minne är att föregångaren levde upp till sina intentioner, men The Craft: Legacy missar mer eller mindre det filmiska målet hela tiden.

Upplägget är förstås det samma. Udda tjej flyttar till till synes idyllisk håla med sin ömma moder, som förenas med sin nya kärlek. Den sistnämnde i sin tur råkar vara änkling med tre söner i skiftande åldrar.

Hur ska det gå i nya skolan, undrar måhända vän av ordning. Inte särskilt bra. Mobbarna visar sitt rätta jag redan första dagen, men Lily, som vår lilla hjältinna heter erbjuds tröst och gemenskap av en tjejtrio med häxerier som främsta fritidsintresse.

Initialt är lekandet med det ockulta enbart givande och skojfriskt, men när kvartetten eventuellt tror sig ha orsakat en tragedi är det inte lika roligt längre. När det hettar till visar sig till råga på allt även en närstående från sin sämsta sida och hysa begär efter Lilys krafter.

Klimax på denna konflikt serveras som sig bör i upplösningen, men den som förväntar sig en dramatiskt explosiv och skräckfylld final lär bli grymt besviken. Mer än en liten rökpuff bjuds man inte på, och sedan blir det klipp och raskt över till epilogen.

Nej, det här var inte roligt. Ärligt talat hade jag vissa förväntningar på det här, men överlag är The Craft: Legacy en uppvisning i spänningslöst vattentrampande utan (skräck)nerv. Det är inte utan att jag tycker synd om de unga skådespelarna i dramats centrum. De hade förtjänat bättre än så här, och det hade de garvade kändisarna också gjort.

För visst är det trist att ännu en gång få se Michelle Monaghan göra ett halvmjäkigt kvinnoporträtt med godmodigt förstående drag. Å andra sidan kommer inte ens filmens onding i allas vår Arkiv X-stjärna David Duchovnys skepnad till sin rätt, och det om något ger en signal om att något inte står rätt till.

Så med facit i hand borde produktive skräckproducenten för dagen, Jason Blum och hans Blumhouse Pictures nog tackat nej till det här. Eller i alla fall väntat ytterligare några år tills man hade ett vettigt manus.

Skriven 2020-10-28

print

Våra samarbetspartners