DEN HEMLIGA TRÄDGÅRDEN – vacker, men tidvis vattentrampande filmatisering

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Marc Munden
Skådespelare: Dixie Egerickx, Colin Firth, Julie Walters, Edan Hayhurst, Amir Wilson
Originaltitel: The Secret Garden
Premiär: 2020-07-17
Betyg: 3

Jag har inte läst Frances Hodgson Barnetts berömda bok Den hemliga trädgården, men ett hastigt svep genom några recensioner noterar jag den gemensamma nämnaren var att den trampade vatten och var bitvis svårtuggad.

Jag såg den version som filmades 1993 med bland andra Maggie Smith och Kate Maberly och när jag nu dammar av den i minnenas arkiv minns jag att även filmen trots förtjänster också var ganska svårtuggad. Med dessa referenser som ledstjärna skulle man kunna säga att inget nytt under solen.

Historien om lilla Mary som växer upp i Indien och förlorar bägge sina föräldrar i kolera varför hon får flytta till sin morbror i England har den vackra sagans alla ingredienser för att så att säga bli tidlös. Mary (filmens ankare Dixie Egerickx) förvandling från överklassbarn uppväxt med aristokratins värderingar och syn på omgivningen i allmänhet och arbetarklassen i synnerhet är egentligen den enda karaktär som fått kött på benen medan filmens två fixstjärnor Colin Firth och Julie Walters mest markerar sin närvaro om än med sedvanlig pondus.

Mary förstår att mörka hemligheter döljer sig i det gamla kråkslott hennes morbror (Colin Firth), huskorset Mrs. Medlock (Julie Walters) och en handikappad son som vägrar lämna sängen bor i. Som en förlösande räddning för alla förtappade själar finns en trädgård som tornar upp sig som en visuell ögonfägnad och lägger sig som balsam för både kropp och själ.

Detta faktum i så hög grad att den tydligen orutinerade regissören Marc Munden lämnar de levande åt sitt öde och lägger ner hela sin energi på vackra bilder och visuell ögonfägnad. Stundtals frossar han i sina bildorgier och när “tungviktare” som Firth och Walters degraderas till statister kan man inte låta bli att tycka att det blir för mycket av det goda och som jag skrev i början “trampar vatten”.

Nåväl, trots alla falluckor är det en vacker och stilistiskt tilltalande film som lyfter ordet ögonfägnad till en ny nivå.

Skriven 2020-07-15

print

Våra samarbetspartners