FLYKTEN ÖVER GRÄNSEN – klassiskt äventyr och pedagogisk historielektion på en och samma gång

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Flukten over grensen
Regi: Johanne Helgeland
Skådespelare: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Elligsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene
Premiär: 2020-10-23
Betyg: 3

Hur tacklar man egentligen frågor om andra världskriget om det är ett barn som ställer dem för första gången`? Man börjar rimligen inte vid fronten eller Auschwitz och kanske inte heller med att försöka förklara hur en fanatisk före detta korpral kunde exaltera ett helt folk.

Nej, medlet att nå målet bör kanske istället vara att göra som den norske regissören Johanne Helgeland använda en gammal beprövad formel att blanda äventyrsfilmens klassiska ingredienser med en pedagogisk historielektion.

Vi skriver julen 1942 och Willkom Quisling styr och ställer i Norge med tyskarnas goda minne. Ockupationsmakten har beordrat att alla norska judar skall deporteras, en order som nu skall verkställas med mer eller mindre motstånd.

Precis som i Sverige fanns det en hel del Hitler och således Quislingsympatisörer i Norge också. Gerda och Otto (Anna Sofie Skarholt och Bo Lindquist-Ellingsen) blir lämnade ensamma när deras föräldrar blir bortförda, beskyllda för att gömma judar.

Detta visar sig stämma när barnen hittar några jämnåriga judiska barn i källaren som de nu gör gemensam sak med för att ta sig över gränsen till Sverige. Med nazister och hundar i hälarna går färden genom skogar och snödrivor och Helgeland har fått en bingo med en skara charmiga och mycket begåvade unga skådespelare som alla hamnat i rätt yrke. Säkert kommer den öronmärkta publiken att bli både underhållen och lite mer fundersam över sina mor- och farföräldrars historia.

Skriven 2020-10-28

print

Våra samarbetspartners