DEN STÖRSTA FÖRBRYTELSEN – norrmännen greppar sina synder under tyskockupationen med den äran

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Den største forbrytelsen
Regi: Eirik Svensson
Skådespelare: Jacob Oftebro, Kristine Kujath Thorp, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Nicolai Cleve Broch
Premiär: 2021-05-14
Betyg: 4

Det har nu runnit 76 år med vatten under broarna sedan andra världskriget slutade med självmordet i bunkern i Berlin. Fortfarande vänder och vrider världen med rätta på frågeställningen vad den kunde ha gjort för att mota Olle i grind och förhindra infernot som skulle komma 1939.

Inte minst norden ifrågasätter fortfarande sina handlingar och ställningstaganden inför hotet om den tyska stöveln, och det med rätta.

Lättare sälja hakkorset i Norge

Vi vet att det fanns ett undergroundmotstånd i Danmark, och så även i Norge men det verkar i backspegeln som att Hitlers lakej Vidkun Quisling hade lättare att sälja hakkorset än regeringen i Danmark. Hur Sverige agerade vet vi. Att det fanns gott om Hitlersympatisörer i samtliga nordiska länder tror jag inte man behöver vara särskilt självkritisk för att konstatera.

Med Den största förbrytelsen tar norrmännen fan i hågen och vandrar till Canossa vad det gäller sina synder under ockupationsåren och Quislings vanstyre. I centrum står den norskjudiska familjen Brauder som blir ett nummer bland de 773 norska judar som via interneringslägret Berg slutar sina liv i koncentrationslägret Auschwitz.

Jobbar med stabilt manus

Regissören Eirik Svensson har en gedigen skådespelarensemble och ett stabilt manus att jobba med och han gör det med den äran. Styrkan i en spelfilm med kompetenta skådespelare framför en svartvit dokumentär är att åskådaren blir förtrogen med människoödet, och inte bara ser ett ansikte fladdra förbi som ett komma i marginalen.

Alternativet ett skott i nacken

Här får vi följa familjens Golgatavandring från det till synes demokratiska Norge som i ett slag förvandlas till en tysk lydstat. Filmen försöker också gå på djupet med spörsmålet hur man från en hopplös situation skall tackla sin personliga integritet och stolthet om alternativet är ett skott i nacken.

Jag förstår att filmen blivit så framgångsrik i Norge, det är ju skönt att gå med tagelskjortan på som Carl-Gustaf Lindstedt ju sjöng i en revy.

Skriven 2021-05-11

print

Våra samarbetspartners