[STUDIO GHIBLI] WEATHERING WITH YOU – paranormal “romance” och fantasydystopi av lysande stjärnregissör

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Tenki no ko
Regi: Makoto Shinkai
Originalröster: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Sei Hiraizumi, Yuki Kaji
Land: Japan
År: 2019
Genre: Animerat, Drama, Fantasy
Längd: 112 minuter
Format: Blu-Ray, DVD
Distributör: TriArt
Betyg: 4

Klimatångest, konstigt väder, oförklarliga regnstormar och människor som längtar efter äkta solsken. Weathering with You lyckas fånga den moderna tidsandan perfekt i en vardagsnära fantasydystopi med många inslag från japansk folklore och shintoism.

Hina Amano har fått en övernaturlig förmåga vid ett övergivet shintotempel på toppen av Yoyogi Kaikan, en rivningshotad skyskrapa i centrala Tokyo. Hon kan framkalla solsken. I ett Tokyo som håller på att dränkas av en närmast metaforisk syndaflod är detta guld värt. Loppmarknad, bröllop, utflykt i parken, friluftsdag, en möjlighet att tända de eldar som gör att de dödas andar hittar tillbaka till sina familjer … Många människor är villiga att ge Hina en extra slant för att få henne att framkalla solsken.

Slår mynt av solförmågor

Hodaka Morishima har rymt till från sin gymnasieskola på ön Kōzu-shima till metropolen Tokyo för att söka lyckan, och han förstår att exploatera Hinas förmågor … Han skapar en webbsida, tar emot beställningar och ger publiken en hokus pokusshow (som Hina påpekar är helt onödig) och klär till och med ut Hinas charmige lillebror Nagisa till ett (mycket motvilligt) väderspöke. Samtidigt blir Hodaka förälskad i solskensflickan.

Men man manipulerar inte vädret ostraffat … ju mer Hina manipulerar himlens krafter, ju mer genomskinlig blir hon … Himlen hotar att ta tillbaka henne, för alltid.

Ett mänskligt offer för att alla andra ska få solsken och slippa översvämningar … Hina anser att det är värt det. Hodaka inser sent omsider att ingenting, inte ens solsken, är värt lika mycket som Hinas liv.

Vardaglig tonårsangst och övernaturliga vattenvarelser

Weathering with You är en paranormal ”romance” där två tonåringar kämpar med att hitta sig själva och sin plats i tillvaron, samtidigt som det är en klimatfilm helt utan pekpinnar och med massor av fantasy som på ett intressant sätt bygger på uråldriga japanska föreställningar. Klart att det finns demoner och gudar som styr över olika väder! Himlen är full av vackra vattenfiskar. Och kanske också demoniska väderdrakar …

Men Tokyo är hela tiden tecknat med närapå fotografisk exakthet – och så vackert, både i regn och solsken. Yoyogi Kaikan (den övergivna skyskrapan på vars topp Hina hittar shintotemplet) demolerades 2020, men är förevigat i denna film. Shinkais favoritbyggnad Docomo Tower syns i bakgrunden, liksom i så många av Shinkais andra filmer.

Body-swap paret från Your Name återses!

Alla som älskade body-swap-komedin Your Name av Shinkai kommer att glädjas åt att se de båda protagonisterna i mindre roller i Weathering with You. Mitsuha Miyamizu säljer en ring till Hodaka, som han senare ger till Hina på hennes födelsedag, och Taki Tachibana visar sig vara Fumis barnbarn, hon som beställer solsken för att tända eldar för de döda familjemedlemmarnas återvändande andar. Fumi är den som är mest filosofisk till allt regnande och alla översvämningar, för förr i tiden låg stora delar av det som idag är Tokyo under vatten. Hennes filosofi är att när saker förändras så går det bara tillbaka till hur det var förr i tiden. Människor har för kort minne för att minnas flera hundra år tillbaka i tiden … Katastrofer har alltid inträffat.

Straffar det sig att påverka ödet?

Vad finns på andra sidan? Kan man få kontakt med himlen och dess andar och demoner? Straffar det sig att försöka påverka ödet för mycket? Weathering with You överträffarbåde Coco och Framåt när det gäller fantasifullhet, skönhet och djupsinnighet – kanske för att japaner har ett annat sätt att se på saker, och en ny infallsvinkel är uppfriskade. Efter Pixar och Studio Ghibli är Shinkais animationsstudio det nya som man ska hålla ögonen på. Miyazaki gjorde anime känd för besjälad naturromantik. Shinkai får självaste Tokyo att glimra av naturromantik – trots att det är en överbefolkad storstad där människorna myllrar fram som lämlar, utan att ta in skönheten som finns överallt, och utan att se upp.

Har du tänkt på att himlen är djupare än havet?

En stjärna på animehimlen

Regissören Makoto Shinkai är en klart lysande stjärna på den japanska animehimlen, särskilt efter den enorma globala succén Your Name. Weathering with You blev årets mest framgångsrika japanska film – och även Japans bidrag till Oscarsgalan.

Filmen mixar fantastiska birds eye-view shots från himlen, storslagna panoramapareringar över Tokyo och intima närbilder på storögda protagonister och birollsinnehavare (bland annat en oemotståndlig grönögd katt som blir lite väl bortskämd under filmens gång). Hela anrättningen ackompanjeras av det japanska bandet Radwimps som bokstavligen ser till att hela filmen lyfter när Hina virvlar upp mot himlen och Hodaka följer efter henne … Kontrasterna mellan öronbedövande ösregn och stillsamma solstrålar ekar också som ett tema i musiken.

Vad vill folk uppoffra för solsken?

Vad är människor villiga att ge för solsken? Och går det att uppoffra den klarblå himmelen för evigt, för alla som lever i Tokyo, för att en enda person ska få sin hjärtas kär? Weathering with You lyckas med att hålla en fin balansgång mellan paranormala och drömska händelser, och vardagliga små detaljer.

Himmelen är stor, människan är liten, tiden är ofattbar … och alla val och uppoffringar får oanade konsekvenser.

Skriven 2020-09-30

print

Våra samarbetspartners