AVA MAX : HEAVEN & HELL (Atlantic) – en veritabel parad av luftigt catchy popmaränger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem av de albanskbördiga sångerskorna som tralligast är? Ja, är det Rita Ora, Dua Lipa, Bebe Rexha eller Ava Max? Utan tvekan den sistnämnda skulle jag vilja säga. Bevisföremål A i ämnet är vokalissans första fullängdare, som är sprängfylld med catchy pophits från i stort sett början till slut.

Sex singlar innan albumet

De flesta av dem är inkluderade på det sedan länge emotsedda förstlingsverket Heaven & Hell. Jag säger sedan länge eftersom debutsingeln Sweet but Psycho släpptes så tidigt som augusti 2017. Över tre år har alltså förflutit sedan dess, men det är liksom så det fungerar i den digitala skivbranschens tidevarv. Fysiska sångsamlingar värderas inte särskilt högt längre – särskilt inte i pop- och hip hopsvängen. Istället är det singlar som gäller, och mycket riktigt hann Max släppa sex sådana innan Heaven & Hell såg dagens ljus.

Smash hitpotential från första tonen

Men som det heter; den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, och för de som längtat väntar en veritabel parad av luftiga popmaränger kryddade med hookar i stort sett från början till slut är det här . Som gungiga Who´s Laughing Now, lalliga Take You to Hell, smått latinodoftande Call Me Tonight och svängiga OMG What´s Happening med sitt sköna falsettklimax i refrängen. För att inte tala om Kings & Queens. Tala om smash hitpotential från första till sista tonen.

Lady Gaga och Madonna bland inspirationskällorna

Associationerna vandrar tidvis till brittiska Anne Maries debut Speak Your Mind. Eller för den delen Lady Gaga, hon finns liksom självklart också med i resonemanget. So Am I med sin text om att vara udda och stå utanför skulle fröken Germanotta mycket väl också ha kunnat sjunga. Liksom taktfasta Salt. Eller för den delen lätt vemodiga Belladonna.

Mycket riktigt hittas Lady Gaga också tillsammans med Madonna, Gwen Stefani, Mariah Carey och en lång rad andra kvinnliga stjärnor bland Max inspirationskällor. Inte alldeles överraskande kanske. Men behöver inte betrakta 26-åringen många sekunder för att se var hon fått sin idé att klä sig färgstarkt, uppseendeväckande och smått flippat ifrån.

Ett skamlöst underhållande album

Med detta sagt En bit kvar till Gagas och övriga musikaliska förebilders (pop)tyngd har Max alltjämt. För att få deras superstjärnestatus krävs att hon funderar lite över sin egen personlighet. En personlighet som gömts undan där under allt utanpåverket. Å andra sidan har hon tiden för sig. Både Lady Gaga och Madonna har växt upp och visat att den äkta varan visst det kan lysa igenom alla ytliga variationer.

Tiden får utvisa hur det ska gå för Max i detta avseende. Men oavsett vilket går det inte att komma ifrån att Heaven & Hell är ett skamlöst underhållande album med idel starka poplåtar. Tack och lov finns här ingen autotune, inga hip hopbeats, ingen rap, utan bara rak pop invirad i en produktion som låter melodierna andas i varje läge.

RedOne, Shellback och Tove Lo bland låtskrivarna

Värt att notera är att Max alias Amanda Ava Koci, som hon heter har varit medkompositör till alla de femton spåren, vilket bara det säger en del om den talang som bevisligen göms där bakom allt utanpåverken. Sedan ska förstås villigt erkännas att hon på sant modernt maner skrivit ihop med en hel armé kompositörer, däribland svenskarna RedOne, Shellback, Tove Lo och duon Smith & Thell. Men det får väl bara ses som en kvalitetsstämpel.

Skriven 2020-10-12

print

Våra samarbetspartners