UNCUT GEMS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
En sorts tunn gangsterfilm med skrikande och svärande, USA 2019
Regi: Benny Safdie och Josh Safdie
I rollerna: Adam Sandler, Keith William Richards, Tommy Kominik, Laketh Stanfield, Idina Menzel
(Netflix)

BETYG: TVÅ

Priserna har regnat över Uncut Gems. Hittills har filmen tilldelats 22 priser och nominerats till ännu fler. Häromveckan förvånades en del över att den inte fick några Golden Globes och inte nominerades till några Oscars.

Det är inte utan att jag undrar om de som delat ut dessa priser har sett samma film som jag. Uncut Gems är nämligen en ganska fruktansvärd film.

Juvelerare och klantarsle

Benny och Josh Safdie har regisserat filmen, dessa två har även skrivit manus tillsammans med Ronald Bronstein. Martin Scorsese är en av filmens verkställande producenter. Enklast kan man beskriva Uncut Gems så här: en massa osympatiska rollfigurer skriker och svär i två timmar och femton minuter.

Adam Sandler spelar Howard Ratner, en juvelerare i New York. Han är ett klantarsle, denne Howard, som fifflar, umgås med skumma typer, ägnar sig åt gambling, och han har problem med familjen. Självklart har han även en älskarinna. Dyrt hem och lyxprylar har han gott om, men han är tydligen konstant skyldig folk pengar.

Tror juvel ger magiska krafter

Howard har kommit över en riktigt fet, oskuren juvel från Afrika. Enligt Howard är den värd värd miljoner. Basketspelaren Kevin Garnett spelar sig själv, och han vill ha juvelen. Han tror att den ger honom magiska krafter, så han kräver att få låna den över helgen, eftersom han ska spela en viktig match. Efter lite övertalning går Howie med på detta, men kräver att Garnett lämnar sin dyrbara ring som säkerhet. När Garnett gått sin väg springer Howard till pantbanken med ringen, och pengarna han får för den satsar han på Garnetts match samma kväll. Då dyker det plötsligt upp brutala gangsters som är ute efter Howard.

Judisk variant på Scorseses gangsterhistorier

Uncut Gems är något slags judisk gangsterfilm; flera av rollfigurerna är judar, New Yorks juvelerarvärld är väl traditionellt judisk (eller är det jag som är fördomfull?), och filmen innehåller en del judiska tillställningar och ritualer. Med andra ord, det är som en judisk variant på Scorseses italienska gangsterhistorier. Det här hade kunnat vara intressant – om filmen haft en ordentlig story.

Maskerad brist på innehåll

… Men det har den inte. Handlingen är anmärkningsvärt tunn. Filmen är fullpackad med rollfigurer och dialog, men när man tänker efter så händer det nästan ingenting. Safdie och Safdie försöker maskera denna brist på innehåll genom att göra filmen rörig och ofokuserad. Ständigt skrikande och svärande är inget som lyfter en film. Dialogen går i stil med “Fuck you! What the fuck are you doing? You fucking motherfucker! I’m gonna fuck you up, you fucking fuck! Fuck!”, och när filmen äntligen är slut känner man sig nästan blästrad.

En icke sympatisk Sandler

Adam Sandler har hyllats för sin insats. Folk säger sig överraskas av att tramsbyxan Sandler, känd för att göra vansinnigt dåliga filmer, faktiskt kan agera. Men det har han faktiskt visat tidigare – han har gjort en del bra insatser i mindre bra filmer. Dock brukar han i de flesta fall vara sympatisk i sina filmer, det är han inte i Uncut Gems. Ingen annan heller, för den delen. Hans fru är en ragata, hans barn är störiga.

Slutet är lite bra

Gamle, fine Judd Hirsch från TV-serien Taxi har en liten roll. Tilda Swintons röst hörs ur en telefonlur.

Slutet på den här filmen är lite bra, men vägen dit är rätt plågsam. Jag vill nog föreslå att du väljer något annat att titta på än den här. Om du nu inte är förtjust i skrikande och svordomar.

Skriven 2020-02-01

print

Våra samarbetspartners