MARTIN WIDMARK : DETEKTIVMYSTERIET – mysig bykänsla i LasseMajamysteriernas högborg där allt kan hända

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Helena Willis
Serie: LasseMajas Detektivbyrå (del 29)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Matinédeckare
Antal sidor: 96
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-08-28

Deckarduon Lasse och Maja har tagit sig an många utmaningar genom seriens gång. Men nu är det möjligt att de för första gången har mött en utmaning som överstiger deras förmåga … Nämligen konkurrens!

I Detektivmysteriet flyttar en ny detektiv till Valleby … och den självutnämnde stjärndetektiven Torkel Nööt charmar ortens befolkning snabbare än du hinner säga “Sherlock Holmes wannabe”. Han löser ett mysterium med häpnadsväckande snabbhet och deduktionsförmåga …

Är de unga deckarna bara avundsjuka?

En värdefull tavla återfinns och det mystiska inbrottet på museet klaras upp på rekordfart med slutledningar av typen: “Här är ett fotavtryck av storlek 44, alltså är förövaren 178 centimeter lång!” till Vallebypublikens stora förtjusning. Det är som i den sortens snabbklippta deckare och actionfilmer där allting helt osannolikt går hjältens väg, med hjälp av en helt osannolik tur … och en hel del showmanship. Alla bländas av showen. Alla, utom Lasse och Maja. Men är inte de båda unga deckarna egentligen bara avundsjuka på Torkel Nööt? Detta verkar vara den allmänna åsikten …

Har inte charmats av Torkel Nööt

För Torkel Nööt har ju charmat alla i Valleby, han kan alla Vallebybors svaga punkter (vems hund han ska berömma, vem som blir glad för gamla frimärken och så vidare) … och sakta men säkert inser Lasse och Maja att deras nyinflyttade konkurrent kan Valleby och stadens invånare alldeles för bra för att vara nyinflyttad … Så vem är Torkel Nööt egentligen och vad är hans agenda? Lasse och Maja inser att de har ett nytt mysterium som de måste lösa, Detektivmysteriet… För det finns en person till förutom Lasse och Maja som inte heller har charmats av Torkel Nööt – den glade bagaren Dino Panini, 178 centimeter lång och med storlek 44 i skor och misstänkt för tavelstöld …

Ledtrådar både i text och bild

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är idag Sveriges mest sålda barnböcker – och även Sveriges mest sålda deckare, om man räknar samman alla böcker och hela seriens försäljningssiffror. Nästa gång firar Lasse och Maja 30-boks-jubileum …

Slutledning och observationsförmåga, litteraturkritiskt tänkande, om man kan lita på berättaren eller inte … läsaren övar upp så många färdigheter med Detektivmysteriet. Det finns ledtrådar både i texten och i bilderna.

Valleby som Midsomer och Sherlock Holmesparodi

Det är häpnadsväckande att Martin Widmark hittat på 29 LasseMaja böcker utan att upprepa sig alltför mycket. Det finns någon ny twist, något nytt att tillägga, varje gång, i varje bok. Valleby håller på att förvandlas till Sveriges Midsomer när det gäller mysterietäthet … Det här är första gången som det dyker upp en Sherlock Holmes-deckarparodi … och vem vet, fler deckare kanske kommer att gästa Valleby i framtiden?

Ett extra plus i kanten är att Detektivmysteriet innehåller en liten gayromance (blinka och du missar det) som kanske kan utvecklas och sluta lyckligt i någon av de framtida installationerna i serien … Förutom mysterier tycks romantiken alltid spira i Valleby och många invånare har bildat romantiska par under seriens gång.

Avslutade mysterier utan cliffhangers

Det är en del av seriens charm – att relationer och personer utvecklas under tidens gång, liksom den idylliska lilla staden Valleby, och att man kan återse karaktärer gång på gång och få reda på hur det gått för dem. Samtidigt som alla delar i serien är helt fristående och har avslutade mysterier utan att fresta med cliffhangers inför nästa del, något som blivit alldeles för vanligt i böcker (och barnböcker) idag för att “sälja in” och bygga upp förväntningar inför nästa del direkt, istället för att helt ut fokusera på och njuta av den historia och den tid som man befinner sig i.

Massor av kluriga illustrationer – i färg – av Helena Willis, bidrar till stämningen. Willis har skapat en tidlös mysig bykänsla och gammaldags småstadskänsla i Valleby. Mysteriernas högborg där allt kan hända …

Skriven 2020-08-29

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners