PENINSULA – bra zombierulle skulle ha kunnat bli ännu bättre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sang-ho Yeon
Skådespelare: Dong-Won Gang, Jung-hyun Lee, John D. Michaels, Daniel Joey Albright, Re Lee
Originaltitel: Train to Busan 2
Premiär: 2020-08-05
Betyg: 3

Bingon med tv-serien The Walking Dead gjorde att det vårades för zombien varhelst man sysslade med skräckfilm. Fenomenet var det samma efter det att Bela Lugosi hade fått en hit med White Zombie på trettiotalet, men då höll de sig på Haiti eller möjligen Cuba. Zombies hade ju sitt ursprung i voodoo som påstods kunna väcka döda till liv igen.

Dagens zombies får liv igen av mystiska virus, och visst är det så att skräckfilmen alltid har funnit näring i den bistra verkligheten. Det är inte bara Hollywood som spinner på zombietråden. Till och med Sydkorea gjorde bra ifrån sig med Train To Busan för fyra år sedan och nu kommer efterföljaren Penisula.

Den koreanska halvön ser ut som överblivet bråte från Mad Max och Flykten från New York, men någonstans där står en bil fullastad med dollar. Några gangsters lejer en före detta soldat, Jong-Seok att ta sig in och leta reda på bilen och dela på pengarna.

Filmen är nästan två timmar lång och första timmen är fullödig zombieaction för hela slanten. Många färgstarka karaktärer i större såväl som mindre roller trängs med hungriga zombies för dagens zombie skall enligt obskyr naturlag vara kannibal.

Koreografin och den klaustrofobiska stämningen är också länge en tillgång, men till slut börjar storyn tryta och man hänger sig till slut bara åt ändlösa biljakter och snyftorgier som bara resulterar i pinsamma överspel.

Som helhet en bra zombierulle som skulle kunnat ha blivit en mycket bra sådan.

Skriven 2020-08-06

print

Våra samarbetspartners