CRISIS – starkt thrillerdrama med Gary Oldman om droghandelns intrikata ekosystem

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nicholas Jarecki
Skådespelare: Gary Oldman, Armie Hammer, Evangeline Lilly, Greg Kennear, Michelle Rodriguez
Land: Kanada, Belgien
År: 2021
Genre: Thriller, Drama
Längd: 118 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Universal
Betyg: 4

Två decennier efter att Steven Soderbergh visade upp droghandelns intrikata ekosystem i Traffic, som fortfarande är svåröverträffad i genren, är det nu dags för en ny Short Cut– liknande historia om olika människor som till synes inte har något med varandra att göra – förutom den gemensamma nämnaren droger.

Nicholas Jarecki står för både manus och regi, och han är dessutom producent för den nya thrillern Crisis.

Jobbar undercover

De tre huvudspåren har som ledande karaktärer DEA-agenten Jake Kelly, arkitekten Claire Reimann och universitetsprofessorn Dr. Tyrone Brower.

Agenten Jake spelas av Armie Hammer, vars privatliv och sociala-media-cirkus just nu passar bättre ihop med titeln Crisis än själva filmen. Jake jobbar undercover, sida vid sida med otäcka drogbaroner, samtidigt som han försöker hålla ett öga på sin drogberoende lillasyster, spelad av Lily-Rose Depp, som har fastnat för oxy.

Kör en Dirty Harry

Arkitekten Claire, spelad av “The Wasp”, Evangeline Lilly (ja, Marvels coolaste kvinnliga superhjälte), har den bästa storyn och den mest underhållande delen av filmen. Hon kör en Clint Eastwoods Dirty Harry och bestämmer sig för att själv ta reda på vad som hände hennes son … Hon tror inte på bortförklaringen med droger, eftersom hennes son inte höll på med sånt. Claire själv är en missbrukare som har repat sig och kommit igen – så hon vet vad hon talar om och hon vet vilka hon ger sig i kast med.

Läkemedlets heliga graal

Universitetsprofessorn och visselblåsaren Dr. Tyrone Brower spelas med tyngd och pondus av Oscarsvinnaren Gary Oldman (Churchill i Darkest Hour – fast för alla Harry Potterfans är han för evigt förknippad med Sirius Black). Dr. Brower tampas med sin arbetsgivare, ett läkemedelsbolag som lär ha hittat den heliga graalen, ett nytt ”icke-beroendeframkallande” smärtstillande läkemedel – och de kommer att tjäna multum på denna drog. Även om delen med icke-beroendeframkallande givetvis inte är sant …

Lite rumphuggen berättelse

Gary Oldman spelar allvarligt “whistleblower-drama” med stort gravitas. Det här hade räckt till en helt egen film – i stil med The Insider. I förkortat skick, och inklämd bland en massa andra historier, blir berättelsen lite rumphuggen och får plötsligt ett väldigt långsökt påklistrat lyckligt slut innan eftertexterna börjar rulla.

Evangeline Lilly är behållningen med den här filmen. Hon spelar bäst, har bäst story (även om det känns som att vigilante/hämnare-historier går tretton på dussinet) och hon levererar mest action – och mest mänsklighet.

Minst lika bra som debutfilmen

Når filmen Crisis upp till Traffics höjder? Nej. Steven Soderbergh kan vara lugn på den punkten. Den är däremot betydligt bättre och roligare än årets tama Oscarsgala, regisserad av Steven Soderbergh. Och Crisis är minst lika bra som Nicholas Jareckis debutfilm Arbitrage, en finansiell thriller med drag av The Bonfire of the Vanities.

Skriven 2021-06-20

print

Våra samarbetspartners