AMBULANCE – hur man gör en remake dubbelt så dyr och inte ens hälften så bra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Bay
Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza Gonzales, Garret Dellahunt, Keir O’ Donnell
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 122 minuter
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Minns du när Heath Ledgers Joker genomförde ett djärvt bankrån och använde en skolbuss som flyktbil? Den försvann snabbt bland andra skolbussar i vimlet i Gotham City i The Dark Knight. Hur vore det att försöka göra om samma trick med en ambulans? Det är premissen i filmen Ambulance (som kan skryta med årets tydligaste varudeklaration i titeln). Jake Gyllenhaal ska återigen överspela i rollen som “charmig sociopat”, precis som i Spider-Man: Far From Home och Nightcrawler

På något sätt har man hittat en bank som har öppet och har kontanter. Ja, det ska vara nutid, folk på gatan har coronamasker. Bankrånarna själva har inga masker. För att de aldrig har sett Baby Driver eller Point Break eller The Dark Knight eller någon kuppfilm över huvud taget? Föraren blir värvad till bankrånet typ fem minuter innan det är dags för den stora stöten … det hela är tidernas sämsta planering och sämsta genomförande. Det här kan vara tidernas sämsta kuppfilm.

Dyr biljakt som är helt onödig

Eftersom inga masker eller förklädnader används så vet alla vem rånarna är och en dyr biljakt med följande förödelse är egentligen helt onödig (vilket en av birollskaraktärerna så förnumstigt påpekar). Det finns redan färdigt signalement och adresser till rånarna registrerade. En av dem har en sjuk familj som inte kan lämnas.

Patient ska opereras under den två timmar långa flykten i ambulansen, som känns ännu längre. Och var får man tag på alla fruktstånd i centrala storstaden, som man ska köra in i? Fruktstånd vid stora bilgator i storstäder är ungefär lika vanliga som banker som har fysiska bankkontor och väskor fulla av kontanter. Är förresten inte bankers sällsynta kontanter märkta och spårbara nu för tiden?

Är det meningen att vi ska bli imponerade av att bankrånarna i ambulansen har en sportbag med ynkliga sexton miljoner, när det bara är en bråkdel av kostnaden för skadorna som förföljarna orsakar? Och sexton miljoner är drickspengar i jämförelse med vad ryska hackers drar in på en millisekund.

Skådespeleri och dialog når ständigt nya lågvattenmärken

Skådespeleriet och dialogen lyckas hela tiden nå nya lågvattenmärken. Speciellt av lilla fröken duktig bak i ambulansen, och hennes bror-duktig- sällskap – som ska lämna blod till patienten.
“Jag måste operera patienten, kör försiktigt!”
“Jag har inga klämmor!”
“Jo, jag har ju en hårklämma i mitt hår!”
“Hurra! Jag kan använda min hårklämma!”
Ja, gör det du, lilla fröken duktig, har du aldrig hört talas om att sterilisera saker, och att man inte ska svepa ner sin långa lugg och hårtofs i en människa som är ligger helt öppen för operation och behöver en blodtransfusion?

Falsksång utan personkemi

Det är ett under att alla kan skådespela så dåligt, hela tiden, i över två timmar. Det är som att sjunga falskt non-stop utan att hitta en enda ren ton.
De båda bröderna har samma personkemi som två personer som just gått ut från var sin trailer och aldrig sett varandra förr.

Varför får fröken duktig behålla sin mobiltelefon och ringa och skvallra för förföljarna hela tiden? Varför skjuter den ene brodern den andra för att – potentiellt – rädda fröken duktig som han aldrig har sett förut? Speciellt när de hela tiden pratat så högtravande om “broderskärlek” och bror två har precis räddat bror ett och hans ynkliga livhanke från några gangsters?

Smetig, melodramatisk musik

Hur ofta kan man spela smetig, sentimental melodramamusik medan bror ett tänker på sin familj och alla deras sjukhusräkningar? Går det att göra amerikansk blockbusterfilm utan reklam för “family values” och det amerikanska försvaret? Hur kommer det sig att amerikanska filmer jämt framställer det som okej för snutar att skjuta färgade män som springer?

Hur kommer det sig att alla skådespelar så dåligt ner till minsta schablonartade biroll – till och med hunden? Håller Jake Gyllenhaal medvetet på med att leverera en parodi av alla föreställningar i Michael Bays filmer någonsin, och satsar på att leverera “the over the top” mest Michael Bayiga av alla tider? Gyllenhaal kan bevisligen bättre – alla de andra bottennappen i filmen vill man aldrig se i en enda film eller TV-serie någonsin igen. De får hitta ett annat dagjobb. Men helst inte som sjukvårdare …

Remake av en dansk film

Det här är en remake av den danska filmen Ambulancen (2005). Den amerikanska nyinspelningen är ett bra exempel på hur man genom att slänga hinkvis av pengar på en från början billig film, och genom att göra remaken mer än dubbelt så dyr och nästan dubbelt så lång, får ett resultat som inte ens är hälften så bra. Och då var originalet inte precis något danskt mästerverk från början.

Den här amerikanska remaken är den mest moralkakiga filmen senan The Hays Moral Codes glansdagar. Både kuppen och filmen misslyckas kapitalt.

print

Våra samarbetspartners