Intervjuklassikern: UGLY KID JOE – mer än bara en hit

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bakgrund

Ugly Kid Joe är ett band man nästan glömt bort. De bildas 1989 i Isla Vista strax norr om Los Angeles, och namnet var en parodi på glamrockarna Pretty Boy Floyd. Deras debutplatta EP:n As Ugly As They Wanna Be innehöll hits som Everything About You och Madman

Största hiten är en cover

Första fullängdaren America’s Least Wanted innehöll förutom de två tidigare nämnda låtarna även deras största hit som även blev den låt de förknippas med covern på Cat’s in the Cradle, som var en mindre hit för låtmakaren Harry Chapin 1974. Innan Ugly Kid Joe spelade in låten med justeringen Cats in the Cradle hade även Johnny Cash hunnit med en tolkning 1989. Under turnén som följde supportade de bland annat Def Leppard på deras Adrenalize Tour.

Splittring och återförening

När så uppföljaren Menace to Sobriety kom var det ute på vägarna igen och under sommaren 1995 öppnade de för band som Van Halen och Bon Jovi. Efter plattan Motel California blev det ganska tyst om bandet och de splittrades året senare.

En bra bit in på det nya millenniet närmare bestämt 2010 så återförenades bandet med samma sättning som vid uppbrottet och en EP Stairway to Hell kom 2012. Samma år spelade de på Sweden Rock. 2016 kom senaste albumet Uglier Than They Used ta Be.

Intervjun nedan gjordes för precis 25 år sedan på självaste Independence Day, den 4:e juli, under Bon Jovis spelning på Sjöhistoriska Muséet och publicerades i Malmö-Köpenhamnstidningen #3:1995.

Skriven 2020-07-04

UGLY KID JOE bejakar klassikerna och dolda budskap utan syfte

I samband med att Bon Jovi var i Stockholm hade de ett par andra band med sig, däribland Ugly Kid Joe. Malmö-Köpenhamnstidningen tog då tillfället i akt att få en kortare pratstund med gitarristen Klaus Eichstadt.

En av de första sakerna de lade märke till var hur långa människorna var i Skandinavien, detta är tredje gången de är här. Klaus tycker allt är vackert och det ser så rent ut. Människorna verkar väldigt sunda helt enkelt. Deras favoritställe i Skandinavien är utan tvekan Tex*, i Köpenhamn.

Privat så lyssnar Klaus väldigt mycket på AC/DC och rap, men även på ABBA coh Tom Petty. Vad beträffar influenserna så är det främst Eddie Van Halen och Randy Rhodes som varit Klaus förebilder medan de musikaliska diton är musiken kring sent 70-tal och tidigt 80-tal med band som AC/DC, Judas Priest och Scorpions som satt sina spår. Vad sedan gäller dagens musik, så köper Klaus nästan inget nytt utan tar bar emot om han får någon skiva. Han kollar inte ens på MTV.

– Köper jag något idag så är det säkerligen en gammal klassiker från 1978 eller ett par år senare. Jag köper inte ens Pearl Jam men Alice In Chains skulle jag kunna tänka mig köpa.

Då kommer trummisen Shannon Larkin in och utbrister:

– Vackert land, vackra kvinnor och gott om öl. Ryktena är sanna!

Över till frågorna.

– Hur slåss ni mot hotelldöden? Varpå Klaus springer ut ur rummet och kommer tillbaka med ett Sega Game Gear.

– Med den här eller så övar vi. Men vi försöker även hitta en Go-kartbana eller gå på en sightseeing om vi är på något nytt ställe. Men helst av allt gillar vi att slappna av i någon bar.

Vad beträffar intressen utanför musiken gillar Klaus att spela fotboll och som alla andra kalifornier gillar gruppen surfing, helst longboards och köra Jet-skies.

– När vi är ute på turné försöker vi också få med Las Vegas. Spela lite, se några uppträden, ja…

På tal om turné. När får vi chansen att se dom igen?

– Allt beror på skivförsäljningen. Säljer vi tillräckligt bra återkommer vi eventuellt i slutet av november.

Då skulle givetvis Köpenhamn vara aktuellt. Vad beträffar Malmö så är det inte helt omöjligt. Vi kan alltid hoppas.

Avslutningsvis kom även sångaren Whitfield Crane in och ville bara tillägga att soundet kommer att bli ännu mer aggressivt. Han påpekade också hur skoj det är med alla dessa festivaler typ Roskilde och Midtfyn. När annars kan ett band som Ugly Kid Joe få tillfälle att träffa band som Hootie And The Blowfish. Dessutom kom vi in på diskussionen om dolda budskap på skivor. Ugly Kid Joe har massor av sådana budskap exempelvis; “Drick mjölk”, “Klipp gräsmattan” osv. Utan något som helst allvarligt syfte.

Med de lugnande orden skildes vi åt.

Skriven 1995-07-04

* Tex var en legendarisk bar/restaurang som låg på Vestergade, parallellt med Strøget och de körde ett TexMex koncept med Nachomenyer och massor av Tequila. De hade även en liten scen där ibland internationella band som spelat på större ställen gjorde spontanspelningar på nattkröken.

print

Våra samarbetspartners