TRÄSKETS TYSTNAD (El silencio del pantano/The Silence of the Marsh)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Politiska intriger och blodiigt som tangerar skräckfilm, Spanien 2019)
Regi: Marc Vigil
I rollerna: Pedro Alonso, Nacho Fresneda, Carmina Barrios, José Ángel Egido, Álex Monner
(Netflix)

BETYG: TRE

Ännu en spansk Netflixfilm. Det har blivit några stycken den senaste tiden. Till skillnad från övriga spanska filmer jag sett på sistone, tycker jag att Träskets tystnad, regisserad av Marc Vigil efter en roman av Juanjo Braulio, är rätt bra.

… Åtminstone tror jag att jag tycker att den är rätt bra. Jag tror nämligen inte att jag hängde med alla turer i intrigen. Ja, ni vet hur det är: när folk börjar prata om politik på spanska är det lätt att tappa uppmärksamheten.

Kidnappar en före detta politiker

Pedro Alonso spelar en framgångsrik deckarförfattare som går under betäckningen Q. Vad hans många läsare inte vet, är att Q även är en bestialisk mördare. För att göra sin nästa bok mer angelägen, kidnappar han en före detta politiker som visat sig vara korrupt och inblandad i skandaler. Q låser in politikern i ett rum, och sedan skriver Q ner det hans fånge vrålar. Därefter mördar- och styckar Q politikern.

Torpeden Falconetti

En besynnerlig knarkdrottning, La Puri (Carmina Barrios), som är en av de mest frånstötande uppenbarelser jag sett på film, undrar vart politikern tagit vägen, så hon skickar ut sin bäste torped, Falconetti (William Smith? Nej, men Nacho Fresneda) för att leta upp honom. Falconetti går hårt fram och hittar snart ett spår som pekar mot Q.

Ovanstående handlingsreferat blandas upp med en tråd om husbyggen och andra politiska intriger. Dessutom är det mycket möjligt att inget av ovanstående faktiskt händer och att Q inte alls är en psykotisk mördare – handlingen kan mycket väl bara vara den nya bok han skriver.

Blodigt som tangerar skräckfilm

Filmfotot är överraskande bra i Träskets tystnad. Filmen blir aldrig riktigt spännande eller engagerande, men här finns ett flertal bra scener. Det här är en blodig thriller som ibland tangerar skräckfilm. Dock trodde jag att filmen skulle utspela sig i ett hus på styltor ute i ett träsk, men där sket jag mig på tummen.

Skriven 2020-04-23

print

Våra samarbetspartners