KATHERINE WEBB, Spåren efter dig (Historiska Media)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Disappearance
Översättning: Annika Sundberg
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2020-01-14

Katherine Webb lever återigen upp till sitt namn och skapar en väv av mystiska intriger … Nutid i romanen är 1942, platsen är Bath, i vackra Somerset i England.

Bath har varit en stor turistattraktion genom tiderna – ända sedan den romerska invasionen av Storbritannien. Bath är (vilket hörs på namnet) bland annat känt för de vackra gamla romerska baden och det unika Royal Cresent och för att staden var ett “inneställe” under den georgianska eran.

Flera Jane Austen dramer och andra historiska dramer utspelar sig i Bath (och har även filmats på plats).

Världsarv som bombades av tyskarna

Bath upptogs 1980-talet på Unescos världsarvslista. Men under andra världskriget, mellan den 25 och den 27 april 1942, fick Bath utstå tre förödande luftattacker – en del av Luftwaffes operation Baedeker Blitz. Över 400 personer dödades och fler än 19 000 byggnader skadade eller förstördes. Hus i stadsdelarna Royal Crescent, Circus och Paragon brann ned och även den södra sidan av Queen Square skadades.

I Spåren efter dig är man osäker på om det ska bli kvar något överhuvud taget av en av världens vackraste städer och dess romerska bad och ovärderliga historiska byggnader …

Te trotsar ransonering och bomber

Blitzen pågår för fullt och Katherine Webb använder historiska fakta när hon berättar om hur det gick till. Alla byggnader som försvinner och även en del av de mänskliga offren, som de tre soldaterna, allt är historiskt underbyggt. Och hur hemskt allt än blir … Så uppvisar lokalbefolkningen alltid “stiff upper lip” och klarar sig på det lilla som ransoneringen ger … och på att brygga otaliga koppar med stärkande, starkt, hett te. Det är så man klarar alla stora kriser i Storbritannien!

Huvudpersonen Frances är ute under en av dessa bombnätter … Och när morgonen kommer har man hittat hennes bästa vän död. Bronwyn, kallad Wyn, försvann när hon var åtta år, och nu har hennes kvarlevor hittats, precis vid hemmet. Frances inser panikslaget att fel man måste ha hängts – förövaren som våldtog och mördade Wyn måste ha varit en granne eller någon i Wyns familj … Och han är fortfarande på fri fot. Hur många offer har han förgripit sig på sedan dess?

En roman om två krig

Romanen växlar mellan 1942 och 1918. 1918 sjunger första världskriget på sista versen, Frances och Wyn är bästa vänner och tillsammans försöker de hjälpa en krigsskadad österrikisk tonåring … mannen som alla vill ska vara skyldig till Wyns försvinnande, för han är ju “tysk”, en fiende. Spåren efter dig är ett cold case drama där Frances inser att hon måste hitta Wyns förövare … innan det är för sent. För att Wyn ska få upprättelse, och även Frances själv. Frances har aldrig har kommit över vad som hände den där sommaren när hon var åtta år …

Miljöerna är oklanderligt skildrade, krigsscenerna är äkta, brutala och övertygande. Flickorna och deras vänskap när de är åtta år (och inte bryr sig mycket om första världskriget som pågår på kontinenten) är också fint skildrad.

En makaber familj att undvika

Persongalleriet 1942 är dock mindre övertygande, speciellt psykologiskt sett. Frances säger att hon inte minns något av sommaren när hon var åtta … men hon måste ändå undermedvetet minnas och instinktivt fatta att Wyns familj inte är normal, och det är märkligt att hon fortfarande har kontakt med familjen som gjorde att hon drabbades av sin värsta sommar någonsin.

Ofta växer man ifrån de vänner man har i 7-8 års åldern, man bryr sig aldrig om deras familjer, och när vännen inte ens finns kvar finns ännu minde anledning ha kvar kontakt med dennes familj. Dessutom utnyttjar de hela tiden Frances (både Frances som 8-åring och Frances som vuxen) och är allmänt konstiga och otrevliga.

Visst, Frances som åttaåring inser det inte riktigt och säger inte ifrån, men Frances som 32-åring borde fatta någonting, och bryta kontakten med något som rör upp minnen av övergrepp och pedofili som hon utsatts för, för 24 år sedan …De romantiska intrigerna för Frances är också alldeles för långsökta och otroliga, hon skulle ha hållit sig till deckararbetet.

Ovanlig romantisk sidointrig för kommissarien

Men som historisk deckare fungerar Spåren efter dig utmärkt. Frances följer upp ledtrådar och letar efter Wyns mördare och en ny sympatisk kvinnlig kommissarie blir den första på 24 år som verkligen lyssnar på Frances (och inte bara vill sätta dit en “tysk”) och det finns också en sympatisk kärlekshistoria mellan den nya kommissarien och Frances faster, vars stora kärlek (och sambo) gått bort. Det är inte så vanligt att skildra äldre kvinnor som förälskar sig i historiska romaner, och som dessutom får ett lyckligt slut, så stort plus för detta.

Den finns en förövare … men många som “vet”

Romanen har också ett tänkvärt tema om att det som kallas ondska oftast projekteras på “den andre”, något främmande (som till exempel här en österrikare eller en tysk) medan “charmiga” familjemedlemmar eller familjebekanta lätt kan flyga under radarn, eftersom de inte ser ut som eller beter sig som eller låter som den ondska som barn varnas för. I sann #MeToo anda finns det inte bara en förövare, utan också de som anade och de som säkert visste, men som höll tyst … De är alla medbrottslingar till Wyns död och till övergreppet som Frances och otaliga andra barn utsatts för. För varje förövare finns det ett nät av lögner och medlöpare som skyddar honom, år efter år.

Skriven 2020-04-17

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners