DELIA OWENS: Där kräftorna sjunger – USA:s mest sålda bok 2019 släpps nu i Sverige

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Där kräftorna sjunger är både en skrämmande skildring av gruppmentalitet i ett litet samhälle och en storslagen hyllning till naturen och att våga gå sin egen väg. Den blev årets mest säljande bok i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas och sprids av läsare över hela världen.

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen är fattig, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kyra är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne ”Träskflickan” och utsätter henne för kränkningar under fler år. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Författaren Delia Owens är zoolog i grunden och har tidigare skrivit fackböcker. Vid 70 års ålder gjorde hon skönlitterär debut med romanen Där kräftorna sjunger (Where the crawdads sing). Den låg på New York Times bästsäljarlista i över ett år och har blivit en fenomentitel som spreds från mun till mun, först i USA och därefter internationellt.

– När kräftorna sjunger är ett mysterium, en kärlekshistoria och ett rättegångsdrama, men främst handlar boken om att klara sig själv, om överlevnad och om hur mänskligt beteende påverkas av att leva isolerat. Eftersom vi är ett socialt däggdjur har vi starka genetiska tendenser att vilja tillhöra en grupp, en tätt sammanhållen familj och vänner, säger Delia Owens.

Delia Owens är född i Georgia, USA. Som barn tillbringade hennes familj somrarna uppe i bergen i North Carolina, vilket gav henne en speciell relation till delstatens vilda och vackra platser. Delia har levt i Afrika under många år och forskat om olika djurarters sociala beteende. Efter över två decennier i Afrika flyttade hon tillbaka till USA. Hon bor numera i Idaho där hon gärna spenderar sin tid på hästryggen eller går på skidturer så långt in i vildmarken hon kan komma.

“En smärtsamt vacker debutroman.” The New York Times Book Review
“Suggestiv läsning. Kya är en karaktär man bär med sig.” Publisher Weekly
“Jag har svårt att ens beskriva hur mycket jag älskar den här boken. Jag ville inte att den skulle ta slut.” Reese Witherspoon

Utgivningsdag: 29 april.
Där kräftorna sjunger ges även ut som e-bok och ljudbok, med uppläsare Anna Maria Käll.

© Bokförlaget Forum

print

Våra samarbetspartners