MALIN THUNBERG SCHUNKE, Ett högre syfte (Piratförlaget)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Serie: Esther Edh och Fabia Moretti (del 1)
Antal sidor: 349
Utgivningsdatum/inbunden: 2019-04-25
Utgivningsdatum/pocket: 2020-01-16

Åklagaren och tillika docenten i straffrätt Malin Thunberg-Schunke förärades priset för bästa deckardebut förra året av Svenska Deckarakademin för detta verk. Detta förpliktigar förstås, men om man nu ska vara petig är jag inte så säker på att det hela kan betecknas som vare sig en deckare eller kriminalroman. Kategoriseringen juridikthriller i EU-miljö hade nog varit bättre. Å andra sidan hade detta måhända inte varit lika säljande i många potentiella läsares ögon, så med tanke på detta är det väl lika bra att gå på Akademins linje. För spännande om än inte direkt rafflande är det här trots allt.

Uppsluppet barbesök förbyts till kaos och tragedi

Nåväl, vad handlar då Ett högre syfte om? Well, allt börjar med en svensexa. En dyr och flott sådan. I Cap d’Antibes på Franska Rivieran, närmare bestämt. Dit flyger fyra alltjämt relativt unga män glada i hågen för att fira att en av dem ska knyta hymens band inom kort.

Kvartetten hinner emellertid knappt installera sig på sitt hotell förrän den lättsamma stämningen förbyts till kaos och tragedi. Ett uppsluppet barbesök slutar med att någon i sällskapet blir frihetsberövad och kastas i fängelse misstänkt för terrorbrott efter det att etablissemanget ifråga utsatts för ett väpnat attentat med både döda och skadade som följd.

En outsider i sitt etniskt helsvenska sällskap

Denne någon är Amir Yasin, svensk medborgare, men invandrad från Irak med sina föräldrar som liten. Som vuxen har han lyckats. Han har gått på universitetet, tagit sin examen och fått ett bra jobb på ett mellanstort företag i Stockholm. Ändå är han i viss nån något av en outsider i sitt annars etniska helsvenska sällskap.

Om inte annat ser han annorlunda ut jämfört med sina vänner, något som kan komma att ligga honom i fatet när den av islamistiska terroristattacker hårt drabbade franska befolkningen kräver att rättssystemet ska visa handlingskraft.

Försvårande omständigheter

I detta sammanhang har Philippe Duvernoy, en lika briljant som arrogant undersökningsdomare funnit sin plats som handen i handsken. Hans meritlista är imponerande. Han får nästan alltid sin man, och i hans ögon är det givet att det finns försvårande omständigheter kring Amir Yasin både vad gäller hans närvaro på den angripna baren och hans förflutna.

Samtidigt på Eurojust – eller på ren svenska Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete – har åklagaren Ester Eldh och hennes färgstarka chef Fabia Moretti börjat intresseras sig för fallet, och de ser kanske inte helt oväntat annorlunda på fallet. Åtminstone är inte allt svart eller vitt rakt av i deras värld.

Två ståndpunkter och många frågor

Att en stor del av spänningen i Ett högre syfte ligger i relationen mellan duon Eldh/Moretti å ena sidan och Duvernoy å den andra är givet. De bägge parterna har både olika perspektiv på fakta och skiftande motiv för sitt agerande. Samtidigt kan man ha förståelse för bådas ståndpunkter. Sedan är det givetvis lättare att hysa sympati för de förstnämndas dito, men det går ändå inte att komma ifrån att Duvernoy har en poäng med att det inte ska finnas minsta tvivel om att en misstänkt terrorist trots allt är oskyldig innan det kan komma på fråga att han eller hon ska få komma ut i friheten igen.

Ett högre syfte ställer som synes både många frågor och visar på de dilemman rättssystemet ställs inför i fall som dessa. Ett är förstås hur man balanserar garantin för rättssäker prövning för en misstänkt med kravet på att skydda samhället från – ja, och här får ni ursäkta frispråkigheten – det värsta drägget.

Provocerande svenska lagar

För i Sverige har vi som bekant valt att skriva lagen, så att till exempel flera mördare som bevisligen gemensamt tagit någon av daga i låt säga en ensligt belägen stuga kan få mildare straff eller rent av bli frikända eftersom det inte går att bevisa vem som tagit initiativet, utdelat det dödande slaget alternativt varit mest aktiv i gärningen ifråga. Vilket naturligtvis är gravt provocerande. Lika provocerande som att det uppenbarligen inte finns någon möjlighet att säga upp svenska medborgarskap för inhemska våldsbrottslingar som en gång i tiden invandrat till Sverige, för övrigt.

Penetrerar effektivt, trovärdigt och elegant

Fast nu är det ju inte detta Ett högre syfte handlar om. Istället är det den förstnämnda problematiken Thunberg Schunke har valt att penetrera, och hon gör det såväl effektivt som trovärdigt och elegant. I egenskap av jurist kan hon uppenbarligen sitt ämne, och hon förklarar och väver in gången utan krångliga krusiduller på ett lättförståeligt sätt.

Sedan spänns givetvis känslosträngarna bäst och mest vad gäller skildringen av Amirs helvete som oskyldigt inspärrad i Frankrikes värsta helveteshål till fängelse. Desperationen, uppgivenheten, ovissheten och saknaden av fru och barn hemma i Stockholm berör oundvikligen.

”Det kan hända vem som helst”

Det är som om Thunberg Schunke vill säga ”Det här kan hända vem som helst, det skulle lika gärna ha kunnat vara du”. Och det har hon förstås alldeles rätt i. För om det nu verkligen står så illa till med rättssäkerheten som hon målar upp det här har vi alla all anledning att vara oroliga. Men som sagt, det där med att finna en vettig balans är svårt. Särskilt idag då extremister med våldsbenägenhet kryper fram från under sina stenar överallt.

Cliffhangers att plocka upp i uppföljarna

Men vi får väl se hur Ester Eldh och Fabia Moretti hanterar detta delikata problem i framtiden. Ett högre syfte utgör nämligen bara första delen i en serie böcker där arbetet på Eurojust skildras, så det är väl en inte alltför avancerad gissning att de diskreta cliffhangertrådar som slängts ut i detta verk kommer att plockas upp i uppföljarna.

Skriven 2020-04-16

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners