SITTER JESUS PÅ GUD FADERS HÖGRA SIDA?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Du får tro det, om du vill.
Och det trots att ingen variabel i denna fråga är bevisbar. Är Sveriges väg att möta och bekämpa SARS-CoV-2 samt Covid-19 den rätta? Du får tro det om du vill. Fast vi har inte facit i handen än och de flesta andra länder, jämförbara eller ej, är starkt ifrågasättande av den svenska strategin.

Vi skall inte tro på allt vad vi hör eller läser, uppmanas vi av tidningar, radio, tv och våra politiker. Först och främst skall vi titta på källan, dvs. avsändaren. Vi skall tro på vissa avsändare och vara mera skeptiska mot andra. På det viset vill våra tidningar, radio, tv och våra politiker inpränta i oss, att just de är de mest pålitliga. Själv tror jag att det knappast skulle skada om vi granskade dem lika kritiskt och lika noggrant som exempelvis Swedbanks förehavanden, trots vd Birgitta Bondessons numera omkullkastade försäkran om att på hennes bank förekom inga oegentligheter.

Trots att socialdemokraternas opinionssiffror växer just nu som bambun i subtropiska områden i Asien, finns det flera och flera som ifrågasätter dess tänk gällande SARS-CoV-2 och Covid-19. Men kritiken är ofta anonym. Många människor är rädda för att uppträda med sina namn och sina oskyddade ansikten. Andra åter, pratar i förtäckta ordalag och på det viset uppmanar oss till kritiskt tänkande. Här nedan kommer ett exempel på det senast nämnda.

En kort reklamfilm visar en godmodig man som till synes njutningsfullt fodrar sig med en burgare. Mitt emot honom sitter en tjej som, visar det sig, är mannens dotter. Hon betraktar storögt och pillemariskt sin far. En berättarröst upplyser oss om följande:
Steven älskar kött. Han äter kött till frukost, lunch, mellanmål, middag och ibland även kvällsmat. Men just nu äter han vår växtbaserade plant beef, som hans dotter beställt till honom. Fast det, det har han inte en aning om.

Jag är som Steven. Det mest vegetariska jag någonsin har ätit utan avsmak är stekt lamm och kallrökt lax. Jag skulle känna igen en vegetarisk burgare även om någon stoppade den i munnen på mig under mina dagliga yogaövningar stående på huvudet. Skillnaden i smak och konsistens mellan den växtbaserade burgaren och kötthamburgare är nämligen lika stor som mellan falukorv och prinsesstårta. Så visst har Steven mer än en aning om att han inte äter en kötthamburgare, under förutsättningen att hans smaklökar och hans luktsinne inte är allvarligt skadade.

Så varför låter han inte sin dotter veta att han vet vad hon håller på med? Eftersom han är snäll, som nästan alla fäder är. Jag skulle inte heller spotta ut en växtbaserad burgare om mina barn eller barnbarn bjöd på den.

Sedan är det också möjligt att de kötthamburgare som denna kedja brukar servera är av sådan kvalité att man inte kan skilja mellan den ena och den andra produkten, trots att just denna restaurangkedja skryter med att den har ”Sveriges godaste burgare”. Reklamen avslutas med meddelandet, ”som kött men växtbaserad”. Om det verkligen vore så, då är det knappast något man skall skryta med.

Min tolkning av denna reklam är att denna restaurangkedja vill på ett iögonfallande vis göra oss uppmärksamma på att vi bör vara observanta och inte sluka i oss vilket påstående som helst, och det oavsett vem som är avsändaren.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-04-12

print

Våra samarbetspartners