UPGRADE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Hämnd i nära framtid i udda utförande och hårdföra brutaliteter, USA 2018
Regi: Leigh Whanell
I rollerna: Logan Marshall-Green, Melanie Vallejo, Benedict Hardie, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson
(Universal)

BETYG: TRE

Från Blumhouse Pictures, bolaget bakom bland annat Insidious- och The Purgeserien samt regissören bakom remaken av The Invisible Man och tillika medskaparen av Sawfranschisen kommer Upgrade. Vad nu det är, undrar säkert vän av ordning, eftersom UIP valde att inte sätta upp denna skapelse på bio i Sverige. Men om jag pratat i termerna hämndhistoria utspelad i en nära framtid á la en mer realistisk Robocop kommer man sanningen rätt nära.

Överfall slutar i död och förlamning

Grey Trace är bilmekaren av den gamla skolan som rustar upp bilar mot, får man förmoda feta arvoden till rika knösar. Samtidigt gör hans älskade fru Asha karriär hos ett mäktigt techföretag. Allt rullar bara på, således och Grey trivs bra med att vara hanteverkande hemmaman när den bättre hälften går till arbetet.

Så långt är allt gott och väl, men när paret en kväll efter det att de återlämnat en bil till en av Greys kunder går det riktigt illa. Plötsligt slutar Ashas självkörande fordon att fungera. En krasch är oundviklig, och som grädde på det eländiga moset blir de ut utsatta för ett brutalt överfall som slutar i död och förlamning från nacken och neråt för fru respektive äkta make.

Revolutionerande chip ger krafter utöver det vanliga

Grey hade dock helst också varit död nu när hans älskade är borta, men efter ett kort motivationssamtal i sjuksängen antar han erbjudandet om att åter promenera på denna jord. Ett nytt revolutionerande chip utvecklat av Greys senaste (bil)klient Eeron Keen kan nämligen inte bara ge vår knäckte självmordsbenägne hjälte rörelseförmågan tillbaka, det kan också ge honom extra styrkor utöver det vanliga. Det enda som krävs är en enda hyfsat komplex operation. Enda haken är att ingen annan kan få reda på det eftersom myndigheterna inte godkänt metoden än.

Hämndhistoria i udda utförande

Utöver får han också höra en en stämma i sina öron också. Stem är namnet, och i brist på en bättre förklaring kan man väl säga att det är chipet som låter sin röst göra sig hörd, alltså samma mojäng som ser till att Grey kan röra sig och hämnas på sin frus banemän. För det här är förstås i grund och botten en hämndhistoria, det är trots all hjulet kring vilket allting snurrar. Om än i lite udda utförande. Således bör fans av sådana berättelser veta att det som sig bör bjuds på ett en del hårdföra brutaliteter av den blodbesudlade sorten att glädjas åt.

Likaså passerar en del renodlad action av den kompetenta, men för all del också inte direkt märkvärdiga sorten också revy. Det hela fyller dock sitt syfte även om jag för egen del gärna sett att den rutinmässiga biljakten halvvägs kortats en aning.

Ganska fyndiga twists

Fast om nu viss action känns en aning standardiserad, så kompenseras detta i viss mån av de twists som kommer i dagen mot slutet. Nu kommer säkert en del att hävda att de kunde räkna ut dem i förväg, men jag tycker faktiskt de är ganska fyndiga. Om inte annat ska upphovsmännen ha en eloge för att de försökt.

På samma sätt kan nog hävdas att man levt upp till sina intentioner att göra en underhållande historia för de actionfrälsta som behöver få sina behov tillfredsställda även när inte en blockbuster med idel kända aktörer finns tilll hands.

Skriven 2020-04-10

print

Våra samarbetspartners