DAVID JONSTAD: Kollaps – Livet vid civilisationens slut är veckans fria från Ordfront

Klicka på bilden, för att se hela bilden

David Jonstads bok Kollaps delas nu som gratis e-bok under en veckas tid. Varje vecka under coronakrisen kommer Ordfront förlag att erbjuda en gratis e-bok.

Det är fredag igen och dags för ”Veckans fria från Ordfront”! Varje fredag under coronakrisen kommer vi att erbjuda en e-bok för gratis nedladdning från vår hemsida under en veckas tid. Denna vecka gäller det David Jonstads bok Kollaps – Livet vid civilisationens slut!

Kollaps handlar om civilisationers uppgång och fall. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet, desto större risk för kollaps.

Tre grundpelare bär upp den industriella civilisationen: energi, ekologi och ekonomi. Det är storheter som kännetecknas av stor komplexitet och som dessutom är tätt sammanbundna med varandra. När den billiga fossila energin som hållit igång systemet börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp är resultatet en kollapsartad krutdurk. Det är skrämmande: Vi måste anpassa oss till en värld utan överskott på billig energi, med lägre levnadsstandard och hårdnad konkurrens om resurserna. Men också hoppfullt: Människan är anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastående förmåga att genom samarbete, kreativitet och solidaritet skapa goda liv även i svåra tider.

David Jonstad är författare, föreläsare och journalist och har förutom Kollaps även skrivit böckerna Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen och Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga. Läs mer om David Jonstad: https://davidjonstad.se

Här kan du ladda ner boken Kollaps – Livet vid civilisationens slut till och med torsdag den 2 april.

————-

”Veckans fria från Ordfront” är ett initiativ från Ordfront förlag. Varje fredag under coronakrisen kommer vi att erbjuda en e-bok för gratis nedladdning från vår hemsida. Genom detta initiativ vill vi och våra författare göra vad vi kan för att hjälpa folk genom krisen.

© Ordfront förlag

print

Våra samarbetspartners