SOPHIE HANNAH, Ett delat mysterium (Bookmark Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Författare: Sophie Hannah
Originaltitel: The Mystery of Three Quarters
Serie: Agatha Christies Poirot (del 3)
Översättning: Annika Sundberg
Antal sidor: 362
(Bookmark Förlag)

Agatha Christies berömde detektiv Hercule Poirot är tillbaka – och hans nya fall är inspirerat av en bit kaka …

“A piece of cake” brukar man ju säga när något är väldigt enkelt. Det här fallet är allt annat än “a piece of cake” – och Poirot begrundar länge sin kakbit innan han bestämmer sig för om alla fyrkanterna hör ihop eller om kakan ska delas mitt itu eller om alla delar är separata enheter …

Fyra brev – ett mord

Fyra människor får brev från Hercule Poirot, brev där de anklagas för mordet på Barnabas Pandy.

Två av mottagarna är fly förbannade och har aldrig hört talas om Barnabas Pandy. Det har inte Poirot heller. Han har ingen aning om vem Herr Pandy är eller om han har blivit mördad …

De två andra mottagarna har hört talas om Barnabas Pandy, men ingen hade en aning om att det skulle ha varit mord … De trodde att det var helt naturlig dödsorsak, en olycka, en tragisk drunkning i badet …

Dödligt vatten

Efter att ha serverat gift i vattenglas i sina första två böcker introducerar Sophie Hannah nu en annan död-med-vatten intrig.

Man introduceras snabbt till en mängd olika personer och Hercule Poirot får verkligen jobba med sina små grå celler.

Hans smaklökar får också jobba, då Fee Spring, servitris på Poirots nya favoritcafé, Pleasant’s Café, gärna vill ha Poirots åsikt angående olika versioner av “kyrkfönsterkaka”.

En kaka som har hetat Battenberg så länge man kan minnas …

Fyrkantig bröllopssuccé med marsipanöverdrag

Kakan fick sitt namn efter ätten Battenberg och lär ha skapats 1884, för att fira bröllopet mellan mellan Viktoria av Hessen-Darmstadt och Prins Ludvig av Battenberg. Läckerheten blev en försäljningssuccé i början av 1900-talet, och till kakans fördelar kan nämnas: ingen grädde eller annan kräm ingår, ingenting i kakan blir surt eller dåligt i varmt väder och om du bor utan kylskåp (vanligt i Storbritannien) så håller sig kakan hur bra som helst i en vanlig kakburk av plåt.

Kyrkfönstersmulor som hör ihop

Rimligtvis borde kakan ha varit känd som Battenberg kaka även under Poirots tid – handlingen utspelar sig 1930. Battenberg kallas förresten också det mönster som finns på utryckningsfordon i Storbritannien idag. Men Sophie Hannahs Poirot kallar kakan för ” Church Window Cake” så kyrkfönsterkaka får det bli i den översatta versionen.

I alla fall – denna kaka med sina två rödrosa och två gula fyrkanter, allt inslaget i marsipanöverdrag, är symbolen för mysteriet. Hör alla fyrkanterna ihop eller är de egentligen separata? Ett mönster som går igen på bokens omslag – supersnyggt – där också breven till Poirot figurerar.

Klassiska Agatha-Christie-grepp återanvänds

Sophie Hannah använder många klassiska Agatha Chirstie grepp som man känner igen från Christies framstående deckare.
Falska brev till Poirot förekommer i Poirot-klassikern The A.B.C .Murders, jakten på en viss skrivmaskin finns med i Miss Marple mysteriet The Moving Finger, ett barn som nästan drunknar och skuldkänslorna inför detta nästan-dråp finns med i And Then There Were None … Och sympatiska hundar finns med i många Agatha Christie böcker. Hon älskade sina hundar! I en roman var till och med en hund det enda vittnet. Titeln Dumb Witness syftar på att hunden inte kan berätta någonting om vad han sett … Inte med ord i alla fall.

En bok för hundälskare

Hundälskare kommer verkligen att gilla den här boken av Sophie Hannah och de moraliska spörsmålen om inte hundar förtjänar att räknas som fullvärdiga familjemedlemmar lika mycket som människor. Skulle det inte kunna vara lika fint att rädda livet på en hund, som på en människa, även om människan i fråga tillhör släkten? Alla som med emfas säger att “släkten är värst” skulle förstås föredra att rädda hunden.

Poirot ger sig i kast med småsmulorna …

Efter att ha bekantat sig med Poirot och de olika breven ur Poirots synvinkel kommer det som en besvikelse att Catchpool kommer tillbaka som berättare igen. Det är helt onödigt, man skulle kunna ha haft ett opersonligt tredjepersons-perspektiv denna gång, istället för samme gamle jag-berättare igen. Och Catchpool är som sagt lika trög som alltid. Inte alls något kap, eller “catch”, vare sig som problemlösare eller berättare.

Poirot ger sig däremot inte förrän han har lyckats dissekera kakbitarna intill minsta småsmula …Jakten på lösningen omfattar många personer och många resor, innan alla pusselbitarna slutligen har fallit på plats.

Helt fristående äventyr

Poirot må vara metodisk, men Sophie Hannahs böcker kan avnjutas i vilken ordning som helst. Detta är hennes tredje Poirot-deckare, men det går utmärkt att läsa den först av alla.Även de Sophie Hannah böcker som inte handlar om Poirot är klart och tydligt influerade av Agatha Christie deckare och Poirots fäbless för att fokusera på psykologin bakom det hela … Och även dessa kan läsas helt fristående.

Hercule Poirot will be back!

Ett delat mysterium finns i inbunden utgåva, med snyggt rutigt Battenberg-inspirerat omslag, och även som ljudbok och e-bok.

Hitintills är detta den senaste boken i Sophie Hannahs Hercule Poirot serie. Nästa äventyr med den berömde belgiske detektiven förvändas utkomma den 4 augusti 2020 – The Killings at Kingfisher Hill. Något nytt för alla pusseldeckarfans att sätta tänderna i – gärna med en kopp te och en bit kaka som Poirotvärdigt tilltugg!

Skriven 2020-03-02

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners